2016-11-16 17:36:46• hírek • Kocsis Zoltán

Több mint száz kiló liszttel készülnek a strudlifesztre

A strudli egy olyan ételkülönlegesség, amit csak a szatmári svábok ismernek. „A fárasztó mezei munka után szükség volt valamilyen ebédre vagy vacsorára, ami gyorsan elkészült, finom és tápláló volt", elevenítette fel a strudli történetét Leitner János, a Német Demokrara Fórum (NDF) megyei elnöke a szerdai sajtótájékoztatón.

Az NDF és a szatmári svábok közössége az utóbbi években jelentős erőfeszítéseket tett a strudli újrafelfedezése, népszerűsítése érdekében. Ezt szolgálja az évről évre megrendezett strudlifeszt is, amelyet idén november 19-én szerveznek meg. A hagyományoknak megfelelően a Sváb Házban.

Ezt a célt szolgálja az NDF azon szándéka is, hogy a strudli terméket levédessék az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál, árulta el Josef Hölzli. „A kisebbségek mindig jobban ragaszkodnak jellegzetességeikhez, jobban kötődnek hagyományaikhoz", indokolta a lépést Hölzli.

Merker Andrea ismertette a struli receptjét, Reiz Mária, a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum igazgatónője pedig abbeli örömének adott hangot, hogy a tanintézmény diákjai szívesen vesznek részt a sütésben és bizony sok esetben szüleiknek is megtanítják a strudlikészítés csínját-bínját. Nem véletlenül emelte ki Leitner, hogy egyik fő céljuk pontosan az, hogy a fiatal generáció tagjai is megtanulják a strudli elkészítési módját és hogy süssék is.

A szokásos strudlifesztre november 19-én, szombaton 18.00 órától várnak minden érdeklődőt az Árpád (Vasile Lucaciu) utca 9. szám alatt található Sváb Házba., ahol a kulináris élvezetek mellett a Gemeinsam és a Johann Ettinger Líceum tánccsoportja garantálja a kulturális adalékot.

És hogy mindenkinek jusson elegendő strudli, arról a szervezők már gondoskodtak: 120 kg lisztet, 40 liter olajat, 50 kg burgonyát, 360 tojást, 50 liter aludttejet és 15 kg túrót készítettek elő, árulta el Sógor Erzsébet.

Végezetül pedig adósak maradtunk a strudli receptjével:
Hozzávalók:
1 kg liszt, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanálnyi zsír, 1 evőkanál só, fél liter aludttej, esetleg édes tej, kefír, joghurt.
A töltelékhez: 1 kg burgonya, esetleg 75 dkg túró vagy 7 dcl szilvalekvár.
A sütéshez:
1 liter olaj. 
Elkészítés: A hozzávalókat aludttejjel (édes tejjel, kefírrel, joghurttal) összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Az egyik felét krumplipürével, túróval vagy szilvalekvárral megkenjük és beterítjük a másik felével. A széleit jól lenyomkodjuk, majd négyzetekre felosztjuk és a négyzetek mentén lenyomkodjuk. A lenyomkodott részek mentén meglisztezett derelyemetszővel felvágjuk és a darabokat forró olajban kisütjük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: