2013-12-04 20:58:14• hírek • Kocsis Zoltán

Több mint száz főt készül elbocsátani a szatmári Eletrolux

A jelek szerint ritkán múlik el évkezdet Szatmárnémetiben az Electrolux gyár válsága nélkül: 2012 tavaszán százával vonultak az utcára az alkalmazottak, tiltakozandó a vezetők tervei ellen. Januárban viszont a jelek szerint már ez sem segíthet egyeseken.

A svéd vállalat ugyanis körülbelül egy hónappal ezelőtt jelentette be, világszerte közel kétezer alkalmazottat kíván elbocsátani a következő esztendőben. Szatmárnémetiben 104 személy marad munkahely nélkül 2014 január 16-át követően - valamennyien a termelési osztályról! Az eddigi eljárás szerint a téli holtszezonban ideiglenesen ún. technikai munkanélkülivé vált a munkások egy része, a következőkben viszont legfeljebb ideiglenes alkalmazásban bízhatnak esetleg a nyári csúcsszezonban.

Amint arra emlékezhetünk, 2012 tavaszán több százan vonultak Szatmárnémeti utcáira, tiltakozva a vezetőség azon terve ellen, hogy megvonják a különböző bérpótlékokat. A tüntetők akkor követelték a 2011-es évi kollektív munkaszerződés megújítását és 200 lejes béremelést. Hetekig tartó tárgyalások során aztán végül sikerült megegyeznie a két félnek: az alkalmazottak elfogadták a 120 lejes béremelést, a hűségpótlékot (amely akár a fizetés 25%-át is jelenthette), illetve azt, hogy elbocsátás esetén az érintett egy havi fizetésnek megfelelő összeget kapjon minden egyes ledolgozott év után.

Az Electrolux bevétele közel 30%-kal esett vissza a legutóbbi hónapokban, az európai piacon pedig 1-2%-kal is csökkent az elektronikus háztartási berendezések utáni kereslet. A svéd konszern ezért döntött a drasztikus költségcsökkentés mellett, melynek Ausztráliában egy teljes gyár áldozatául esett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: