2012-06-09 18:01:15• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint száz ember tekert az új kerékpárúton

Közel százhúsz személy pattant kerékpárra szombat délelőtt Szatmárnémetiben, hogy szervezett formában, kicsit ünnepélyes keretek között tekerjen néhány kilométert az elmúlt egy évben épített kerékpárúton a Szamos partján.

„Szerettük volna kicsit megmozgatni az embereket a ragyogó tavaszi napsütésben, felhívni a figyelmüket a testmozgás fontosságára. Másrészt pedig igyekeztünk tájékoztatni őket, hogy miként haladnak a munkálatok és egyáltalán tudatosítani bennük, hogy a Szamos mindkét partján egy modern kerékpárút épült a töltésen", mondta Koncz Andrea projektmenedzser.

A MiniMaratonnak elnevezett kerékpáros menet a Gellért Sándor utca végéből indult, a bringások a Szamos bal partján eltekertek egész a Decebal hídig, majd ott átkeltek a másik oldalra, végül a Coposu sétányon „értek célba".

Szatmárnémeti polgármesteri hivatala Fehérgyarmattal közösen pályázta és nyerte meg a „Szamos mentén vízen és két keréken" elnevezésű , az Európai Unió által finanszírozott projektet. Ennek célja, hogy a Szamos bal partjának töltésén egy olyan kerékpáros út jöjjön létre, amely összeköti a két várost. Ez összesen 40 kilométert jelent, aminek az erdélyi oldala 18 kilométer - legalábbis az eredeti tervek szerint. Ebből közel 13 kilométer készült el, a 2,311 millió euróból pedig 949. 000 eurót költött el az önkormányzat. (Csak hogy lássuk, minként is működik az Európai Unió utánfinanszírozási rendszere: az elköltött összegből egyelőre 32.670 eurót fizetett vissza Brüsszel a polgármesteri hivatalnak.)

Koncz elmagyarázta továbbá, hogy a munkálatok során jelentős összegeket meg tudtak spórolni, ezért négy kilométerrel meghosszabbítják az eredeti útvonalat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem Szatmárnémeti Szatmárpálfalva felőli végétől kezdődik majd az út, hanem Ombódtól.

A Szamos jobb partján is módosultak az eredeti tervek. Itt ez a projekt csak a Decebal híd és a szennyvíztisztító állomás között tette lehetővé az út megépítését. Szatmárnémeti polgármesteri hivatala azonban egy újabb pályázatot nyert, amivel lehetővé válik az út kiépítése Pusztadaróc község határáig. Innen pedig a községi önkormányzat építi majd ki egész az országhatárig - ezt a Környezetvédelmi Alapnál letett sikeres pályázat teszi lehetővé.

Május végén a Kossuth-kert megrendezett , „A kerékpáros közlekedés fejlesztésének lehetőségei Szatmár megyében" elnevezésű nemzetközi konferencián elhangzott, hogy Szatmár megyében jelenleg 54 kilométernyi bicikliút épül. Ezek közül kétségtelenül a legjelentősebbek azok, amelyek Szatmárnémetit érintik. Erre kívánta felhívni a figyelmet a szombati esemény, amelyen Ilyés Gyula polgármester nem vett részt, nem kívánván megszegni a kampánycsendet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: