2019-05-17 16:26:08• hírek • Bede Emőke

Több mint ötszázan ropták a táncot a Családi Hétvége első délutánján

Pénteken hivatalosan is elrajtolt Szatmárnémeti legcsaládiasabb fesztiválja, a Családi Hétvége, s mi sem lehetett volna jobb nyitánya a rendezvénynek, mint egy néptáncgála, melynek során egy híján húsz csoport közel ötszáz tagja állt színpadra, hogy megmutassa, náluk miként is járják a táncot.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett Jeles Piros Pünkösd Napján táncgálán elsőként Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szólt a közönséghez. „Nagyon örvendek annak, hogy itt ilyen sok fiatal van, aki a hagyományos viseletet hordja, és aki a hagyományokat, a néptáncot és a népzenét tényleg megéli. Ezek nem múzeumokba valók, hanem olyan élő értékek, melyeket generációról generációra átörökítünk” - mondta el Vincze, majd hozzátette: nem csak a fiatalokat illeti ezért gratuláció, hanem minndazokat a szülőket és pedagógusokat is, akik támogatják őket tradícióink és identitásunk ilyen formájú éltetésében.

 

A FUEN-elnök után László Róbert, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója intézett rövid beszédet az ünneplőkhöz. Elmondta: az, hogy ezen a péntek délutánon ilyen szép számban jelentek meg a Kossuth-kertben a fiatalok, jól bizonyítja, hogy a magyar népi hagyományok még mindig jó kezekben vannak. László Róbert gondolatait osztotta Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke is, aki szerint ezek az ifjú táncosok a magyarság jövőjének zálogát jelentik. Őrzik tradícióinkat, s sok esztendő múlva ők is továbbadhatják unokáiknak, hogy miként táncoltak annak idején a Szatmár megyei elődök.



 

A nyitóbeszédeket követően a gála egy közös tánccal indult, majd a néptáncsoportok egyenként is színpadra álltak, hogy megmutassák, náluk miként ropják a magyar nótára. A közönség megtekinthette a szatmári 10-es Számú Általános Iskola, a Ion Creanga Általános Iskola, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjait, illetve a Gyöngyösbokréta (Mikola), a Rozsmarint (Kökényesd), az Orgonác (Dobra), a Rozsmalint (Bogdánd), a Gyöngyösbokréta (Ákos), a Pünkösdirózsák (Pusztadaróc), a Ribiszke (Óvári), az Ifjú galagonya (Szamoskrassó), a Bekek (Börvely), a Dercések (Hadadnádasd), az Akácvirág (Hadad), a Rekettye (Nagykároly), a Szatmári Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ - Szamoshát (Szatmárnémeti), az Egri Csodaszarvas (Egri), a Széri Kukurók (Szér) és a Lelei Nemesek (Lele) táncprodukcióit is.


Ám az este ezzel még közel sem ért véget, ugyanis a táncház után a 20 éve töretlen népszerűségnek örvendő Magna Cum Laude zenekar lép majd színpadra. A részletes programért kattints ide, vagy használd a FestivApp-ot!




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: