2018-06-04 12:16:05• hírek • Bede Emőke

Több mint öt méter magas lesz az Ismeretlen Román Katona szobra

Hétfő délután hivatalosan is bemutatták az Ismeretlen Román Katona szobrának makettjét. A Közigazgatási Palota kisebbik gyűléstermében tartott sajtótájékozatón többek között arról is beszámolt a Tempora Egyesület vezetője, miként halad a szoborcsoport megvalósításának menete.

Szatmárnémetiben 1922. december 1-én állították fel az Ismeretlen Román Katona alakját megformáló szoborkomplexumot az akkor Győzelem térként, ma Szabadság térként ismert közterületen. A szobor egy köpönyegét épp levető katonát ábrázolt, a talapzatot pedig két ágyú fogta közre. 1939-ben a szobrot a Kossuth-kertbe helyezték át, viszont innen a második világháború sodrásában nyomtalanul eltűnt.
 

Többek között ezt a Gheorghe Tudor által megvalósított szobrot szeretné újraalkotni és felállítani Szatmárnémetiben az egyesülés 100. évfordulóján a Tempora Egyesület. Beszámolójában Voicu Sichet, az egyesület vezetője először is köszönetét fejezte ki mindazon szervezetek, illetve a polgármesteri hivatal és a megyei tanács felé, akik nem csak eszmei síkon, de anyagilag is támogatják a terv megvalósulását. Mint Sichet elmondta, elképzeléseik szerint az adományoknak köszönhetően a szobor már novemberre elkészülhet, az ünnepélyes avatásra pedig december 1-én kerülhetne sor.
 

A vázlatokat egyébként egy szamosújvári cég építésze tervezte meg, akinek portfóliójában már közel 100 műalkotás szerepel. Mi több, a 4-6 hónapnyi munka után ugyanez a cég fogja megoldani a szobor Szatmárnémetibe szállítását is. Minden bizonnyal komoly feladat lesz ez, ugyanis a talapzat 3 méter, a szobor pedig 2 méter 20 centi lesz, azaz az ismeretlen román katona több mint 5 méter magasból, a villanyórával szembeni taximegálló mellől pásztázza majd a Szabadság teret. Persze ehhez arra is szükség van, hogy az utolsó engedélyeket is megkapja a projekt. S hogy mindez mennyibe kerül? Az egyesület vezetője szerint közel 50 ezer euróba, melyből már 30-at sikerült megszerezni. A fennmaradó 20-at a további donációkból igyekeznek előteremteni.
 

A sajtótájékoztatón jelen volt Adrian Albu alpolgmármester is, aki elmondta, hogy a városközpont hamarosan egy EU-s támogatással megvalósuló modernizációs folyamaton megy majd át, de az illető zöldterületet fenntartják a szoborcsoportnak. Ellenben arra intette az egyesületet, hogy a bukaresti Kulturális Bizottság elé egy minden szempontból megfelelő és pontos dokumentációt terjesszenek fel, ugyanis a kritériumrendszer nagyon szigorú. Épp ezen szigorú szabályok miatt nem kerülhetett például  A román nyelv szobra közterületre, a szakbizottság ugyanis "esztétikailag alkalmatlannak" találta erre. Az alkotás 2016-os avatása óta a Vécsey-ház udvarán áll.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: