2010-10-30 09:33:49• hírek • MTI

Megmenekült Zsorik

Zsorik, az alig másfél éves tigriskölyök, "aki" majdnem elpusztult egy vándorló állatkertben, sok-sok ember anyagi segítségével, számos műtét után megmenekült, lábra állt, és végleges otthonába költözött csütörtökön - jelentette a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap pénteken.

Az újság kezdettől fogva figyelemmel kísérte Zsorik eleinte szomorú történetét. A tigris egy vándorállatkertben, Kurganban jött a világra. Ott érte a baleset: csirkehúst adtak neki, s egy csont belefúródott a szájpadlásába. Sikeresen eltávolították ugyan, de a seb nem akart begyógyulni. Jekatyerinburgba vitték, ahol orvosi tévedés áldozata lett: úgy vélték, a gennyesedést egy fog okozza, s a fogat kihúzták, Zsorikot pedig antibiotikummal kezelték, de eredménytelenül, s a fertőzés néhány nap alatt szétmarta a bal arcát és megtámadta alsó állkapcsát. Lefogyott húsz kilóra, nem evett, s csak nyögött.

Ekkor került a képbe Karen Dallakjan állatorvos, a cseljabinszki "Ments meg!" állatvédő alapítvány klinikájának vezetője, aki magához vette a kis állatot. "Emberdoktorokat", s közülük is a legjobb specialistákat hívta Zsorik segítségére még Amerikából is. A kitartó kezelés és az eddigi négy plasztikai műtét sikerrel járt: a tigris már nem is kicsi - ma már 160 kilót nyom -, és képes önállóan, nem csak cumisüvegből táplálkozni.

A vándorállatkert visszakaphatta volna, de csak azzal a feltétellel, hogy jól gondoskodik róla, ám ezt nem vállalta, hanem inkább eladta a tigriskölyköt egymillió forintos áron. Az összeget a cseljabinszki lakosok adták össze, a Jozskov házaspár pedig befogadta arra az időre, amíg végleges lakhelyet találnak neki.

Zsorikot a természetbe visszaengedni már nem lehet, nem tud önállóan vadászni, és hozzászokott az emberekhez. Végül Habarovszk mellett, vagyis eredeti szűkebb hazájában, egy vadállatok számára alapított rehabilitációs központban találtak helyet számára: ott ma is él egy Ljutij névre hallgató 20 éves tigris egyhektárnyi karámban: ezt kettéválasztják, és a "társbérlet" másik lakója Zsorik lesz.

Jól viselte a hosszú repülőutat, amelynek több mint kétmillió forintos költségét Vlagyimir Putyin kormányfő utasítására a természetvédelmi minisztérium fedezte. Új lakhelyére elkísérte a tigriskölyköt Dallakjan doktor és a Jozskov házaspár.

Zsorik történetének azonban még nincs egészen vége: még legalább egy plasztikai műtétre szüksége lesz, de azt majd csak akkor lehet elvégezni, ha teljesen kifejlődött, vagyis fél év múlva, kétéves kora után.

Zsorik amuri tigris, vagyis egy kipusztulás fenyegette fajtához tartozik: Oroszországban a teljes állományt legfeljebb 450 példányra teszik.


Életben maradt Zsorik a tigris
Életben maradt Zsorik a tigris


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: