2013-12-11 13:03:45• hírek • Kocsis Zoltán

Több mint nyolcszáz gyerekre mosolyoghat rá a karácsony az RMDSZ jóvoltából

Minden elvárást meghaladott és túlszárnyalt a Szatmár Megyei RMDSZ Nőszervezetének ajándékgyűjtő akciója: a minimálisan remélt mennyiségnek közel duplája gyűlt össze. A hatalmas sikernek köszönhetően nem csak a szórványoktatásban résztvevő gyerekek, de a rászorulók karácsonyfája alá is ajándék kerül.

Amint azt Szász Piroska, a Nőszervezet elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az eredeti elképzelés az volt, hogy az a 407 gyerek kapjon ajándékcsomagot, aki Szatmár megyében a szórványprogram keretein belül magyar nyelvet és kisebbségtörténelmet tanul. Az akció sikere azonban jóval túlszárnyalta az elvárásokat, aminek következtében eddig 817 ajándékcsomag gyűlt össze. Ráadásul péntekig még bárki leadhatja a csomagokat az RMDSZ helyi szervezetének központjában.

Szatmárnémeti mellett ugyanis csomagokat gyűjtöttek Nagykárolyban, Tasnádon és Sárközújlakon is, míg a keddi nap egyik meglepetése volt, mesélte Őri-Pákay Franciska ügyvezető, hogy a nagykolcsi szervezet tagjai közel 30 csomagot hoztak be.

„Óriási siker ez az akció és nem csak azért, mert segíteni lehet" - mondta Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője. „A gyerekeknek óriási örömöt jelentett, hogy adhatnak. Diákjaink háromszáz körüli csomagot készítettek el és tették ezt olyan lelkesedéssel, ami még minket tanárokat is meglepetett. Sokan elintézik a mai gyerekeket azzal, hogy bezzeg ezek a mai fiatalok. Ám pont ez az akció bizonyítja, igen is szociálisan érzékenyek", tette hozzá.

A Kölcsey diákjai nem csak a gyűjtésben, de a szétosztásban is szerepet kívántak vállalni, ezért úgy döntöttek, Kölcsey Ferenc szülőfalujában, Sződemeteren, valamint a hozzá tartozó, jelentős magyar számú lakossággal rendelkező Pele és Keszi falvakban ők maguk viszik ki az ajándékot.

Ezen kívül ajándékcsomagot kapnak Királydarócon, Aranyosmeggyesen, Hiripen, Szamosdobon, Nagymajtényban, Kismajtényban, Domahidán és Krasznamihályfalván a szórványprogram keretein belül opcionálisan magyar nyelvet és kisebbségtörténelmet tanuló diákok.

Végezetül a szervezők megköszönték a gyűjtésben nyújtott támogatást a Caritasnak, a Hans Lindner Alapítványnak, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, a Mircea Eliade, a Vasile Lucaciu és a 10-es számú általános iskoláknak, a 9-es napközinek és az Árva Bethlen Kata óvodának. Általuk több mint 800 gyereknek lesz mosolygós a karácsonya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: