2013-01-18 18:56:42• hírek • Póti Orsolya

Több mint negyven diák járt a Mesék földjén

Január 18-én került sor a „Mesék földjén" című mesemondóversenyre, melyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett meg a LiterArt Egyesület és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség.

Idén is a „Balcescu-Petőfi" Gimnázium adott otthont annak a mese- és balladamondó-versenynek, melyet évről évre Magyar Kultúra Napja alkalmából szervez meg a LiterArt Magyartanárok Egyesülete és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség.

A versenyt a LiterArt elnöke Gál Gyöngyi magyar oktatásért felelős szaktanfelügyelő nyitotta meg és kívánt sok sikert a versenyző diákoknak, ezt követően pedig Kereskényi Sándor irodalomtörténész, muzeológus köszöntötte szép gondolatokkal a jelenlévő tanulókat és pedagógusokat.

A Himnusz közös éneklése után kezdetét is vette a verseny: az V-VIII. osztályos tanulók Elek György újságíró, Pap Erika és Végh Ibolya magyar tanárok előtt adták elő meséiket, a IX-XII. osztályos diákok pedig a Kovács Éva színművésznőből, Kereskényi Sándor irodalomtörténészből és Vajda Irénke, a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség tagjából álló zsűri előtt bizonyíthattak.

Gál Gyöngyi szaktanfelügyelőtől megtudtuk: idén az V-VIII. osztályosok kategóriájába 27, míg a IX-XII. osztályosok kategóriájába 12 diák jelentkezett, a balladamondó verseny pedig csupán két tanulót vonzott.

A diákoknak a mesemondóversenyre egy magyar népmesével vagy műköltészeti mesével kellett készülniük, a balladamondók pedig egy népballadát vagy egy műballadát adhattak elő. A zsűri elvárása az volt, hogy a diákok kifejezően, hitelesen, a népi mesemondók stílusában adják elő az általuk kiválasztott művet.

Az idei versenyen a következő iskolákból vettek részt diákok: Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Református Gimnázium, 10. Számú Gimnázium, Balcescu-Petőfi Gimnázium, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum, Avram Iancu Gimnázium, Aurel Popp Művészeti Líceum, az egri Csűry Bálint Általános Iskola, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola és Traian Vuia Műszaki Líceum.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: