2014-11-14 21:01:47• hírek • Szatmar.ro

Több mint négyszázan vettek részt a diabétesz-szűrésen

A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében a diabétesz-világnapon ingyenes szűrést végeztek pénteken 9 és 17 óra között. A több mint 400 résztvevő közül sajnos voltak olyanok, akik most tudták meg, hogy betegek, az orvosok szerint a cukorbetegség kialakulása ellen a legjobb módszer a sok mozgás.

A diabétesz világnapot 1991 óta az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják. Az ENSZ hivatalosan 2007-ben nyilvánította világnapnak, amikor a cukorbetegség járványszerű terjedésére, a megelőzés lehetőségére és fontosságára hívják fel a figyelmet. Világszerte több mint 250 millió cukorbeteg él, számuk évente hétmillióval nő, sokan azonban nincsenek tudatában betegségüknek. A későn orvoshoz fordulók veséje, látása, szíve súlyosan károsodhat, pedig a betegség inzulinnal jól kezelhető. A felnőttkorban kialakuló cukorbetegség egészséges életmóddal megelőzhető.

A szatmárnémeti akció lebonyolításában a nagy számú egészségügyi személyzet mellett csendőrök is segédkeztek. A résztvevőknek regisztrálták a súlyát, magasságát, megmérték a vércukorszintjét, a hastérfogatát és vérnyomását is. Volt akiknek azt tanácsolták, hogy végeztessenek további vizsgálatokat, a veszélyeztetett kategóriába tartozóknak pedig életmód-tanácsokat is adtak. A cukorbetegség kialakulásának a legnagyobb esélye az elhízottak esetében a legnagyobb, ezért az orvosok azt tanácsolják: a tudatos életmóddal, sok mozgással elkerülhetjük a cukorbetegség kialakulását.

Dr. Szilágyi Józseftől, a Szatmár Megyei Diabéteszközpont vezetőjétől a helyszínen megtudtuk: a megyében 18 ezer regisztrált cukorbetegről tudnak, a számuk pedig folyamatosan nő. Az orvos szerint az elhízás ellen a mozgás mellett van egy másik kitűnő recept is: "Reggel ehetünk bármit, hiszen az energiát napközben elhasználjuk. Este viszont csak módjával, mert az mind lerakódik!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: