2014-09-06 20:55:57• hírek • Kocsis Zoltán

Közel 250 táncos vett részt a 19. sváb néptánctalálkozón

A Szatmári Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet és a Romániai Német Demokrata Fórum - a Szatmár Megyei Tanács és Szatmárnémeti Városi Tanács, valamint a Sathmarense Kulturális Alapítvány támogatásával - idén is megszervezte a svábság hagyományos hálaadó ünnepségét, az Erntedankfestet. Az eseményre ezúttal szeptember 5-7. között került sor, a záróeseményét pedig az immár XIX. sváb néptánctalálkozó képezte.

A találkozón négy megye (Szatmár mellett Máramaros, Bihar és Mehedinti) tizenegy településének (Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád, Erdőd, Nagymajtény és Kálmánd mellett Orsova, Felsővisó, Újpalota, Monospetri és Nagyvárad) tucatnyi tánccsoportja lépett fel - összesen közel 250 táncos.

A táncosok népviseletbe öltözve 17.30-kor indultak el az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai Svábháztól, végighaladtak a Sugárúton, megkerülték a Szabadság-teret és így érkeztek meg a Vasile Lucaciu szoborhoz. Menetelésük során a fényi és a csanálosi fúvósok közös zenekara diktálta a tempót. A remek fúvószene és a sváb népviseletbe öltözött menet nem hagyta hidegen a szatmáriakat: mindenki érdeklődve és csodálva nézte a vonulókat.

A Lucaciu-szobor előtt Toma Brigitta németül, románul és magyarul köszöntötte a megjelenteket. A néptánctalálkozót Tekei Roland, a Gemeinsam elnökének villámköszöntője nyitotta meg, majd átadta a szót Adrian Stefnek. „Szatmár megye egyik legfontosabb jellemzője, úgy gondolom, a multikulturalitás. Évszázadok óta élnek itt békésen egymás mellett románok, magyarok, svábok, romák, ukránok. Békés együttlétük bizonyítéka és garanciája, hogy tiszteletben tartották egymás szokásait, hagyományait, kultúráját. Ezeket az értékeket pedig a továbbiakban is meg kell őrizni és promoválni kell őket. A Szatmár Megyei Tanács pedig ezt mindig támogatni fogja", mondta románul majd magyarul a tanácselnök.

„Egy közösség nagyságát nem tagjainak száma, hanem kultúrája határozza meg", jelentette ki Leitner János, a Romániai Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének elnöke. „Noha 1990 után a szatmári svábok száma jelentősen csökkent, kultúránk megőrzésével jelentőségünket is meg tudtuk őrizni. Ezért fontos, hogy tradícióinkat a jövőben is megőrizzük, akárcsak az, hogy minél többen beszéljünk németül. Sajnálatos módon svábul már csak nagyon kevesen beszélnek", folytatta.

Az üdvözlőbeszédeket követően az orsovai, a felsővisói, a nagyváradi, az újpalotai, a monospetri és a szatmárnémeti tánccsoport közös tánca nyitotta az előadások sorát. Itt kell megjegyezni, hogy a bemutatott táncot a résztvevők a hétvégi műhelymunka során sajátították el. Őket a Gemeinsam és a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum tánccsoportjainak közös tánca követte, majd az egyes tánccsoportok mutatták be régiójuk, közösségük jellegzetességeit.

A sort az orsovai tánccsoport nyitotta. Őket követte a felsővisói Edelweiss (Havasi Gyopár), majd a nagyváradi Regenbogen (Szivárvány), az újpalotai csoport, a monospetri Immerfroh (Mindigvíg), a kálmándi tánccsoport, a szatmárnémeti Gute Laune (Jó Kedv) Felnőtt-tánccsoport, a tasnádi tánccsoport, a nagykárolyi Lustige Schwaben (Vidám Svábok), a tasnádi házaspárok csoportja, a sort pedig az erdődi és a nagymajtényi tánccsoport zárta.

Ezzel azonban még nem ért véget a nap, a Német Kulturális Központban mulatság várta a táncosokat.

Az Erndtedankfest epilógusaként vasárnap délelőtt 10.00 órától a Kálvária templomban Michael Orban jezsuita atya celebrált szentmisét.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: