2011-07-02 15:29:27• hírek • MTI/AFP

Több, mint négy millió eurós lagzi

Albert monacói herceg pompázatos szombati esküvője és az azt követő ünnepség minden részletét - a szőnyegtől a zenés műsorig - gondosan megtervezték, csak a mulatság költségvetése maradt még homályban.

DIVAT
A herceg pénteken sötét öltönyben jelent meg a polgári esküvőn, szombaton pedig a csendőrség, az egyetlen monacói fegyveres testület (a tűzoltóság mellett) fehér egyenruháját viselte.

A mennyasszony öltözékét a palota igyekezett titokban tartani. A pénteki Chanel-modell után, amelyet mentora, Karl Lagerfeld iránti tiszteletből viselt, Charlene szombaton Armani remekében lépett az oltárhoz, aki szintén segített bevezetni a volt dél-afrikai úszóbajnoknőt a divat világába.

VÖRÖS... ÉS FEHÉR SZŐNYEG
A herceg és a hercegné különleges vörös szőnyegen vonult be a hercegi palota „szabadtéri templommá" átalakított díszudvarába, ahol az egyházi ceremóniát tartották. A 200 méter hosszú, fehér szélű, vörös (Monaco színei) gyapjú- és selyemszőnyeg egy monacói szőnyegkereskedő ajándéka.

Az esküvő után darabokra vágják és a hercegi pár aláírásával a II. Albert Alapítvány és a leendő hercegnő alapítványa javára árverésre bocsátják.

EKLEKTIKUS ZENE
A palota díszudvarában tartandó misén a Monte-Carlói Zenekar és az Opera kórusa lépett fel, Renée Fleming amerikai operacsillag, Pumeza Matshikiza dél-afrikai szopránénekesnő és Andrea Bocelli olasz tenor közreműködésével. Az esküvőre meghívott Umberto Tozzi  elénekelte Ti amo című slágerét.

A ceremónia 18 óra 30 perckor ért véget, a zene azonban nem. A bálon kívül még a tűzijáték is zenés volt: a háttérzenét, Edit Piaf Himnusz a szerelemhez című híres dalát Johnny Halliday francia rock sztár énekelte felvételről. A népünnepélynek szánt rendezvénysorozat zenei programja eléggé eklektikus: csütörtök este az Eagles kaliforniai rock együttes adott koncertet, pénteken Jean-Michel Jarre lézerfény-effektusokkal kísért elektronikus zenéjében gyönyörködhetett a közönség.

TŰZIJÁTÉK
A szombat esti pirotechnikai parádé az évszázad tűzijátéka lesz - ígérte a monacói polgármester. Rendkívül hosszú lesz, az alkalomra tervezett „bombákkal". Szombat este fél tizenkettőkor a herceg saját kezűleg nyomta meg e „monumentális pirotechnikai-zenei előadás" indítógombját.

A környezetbarát herceg hivatala szerint a tűzijáték által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége elhanyagolható. „A legnagyobb kárt a pirotechnikai hulladék okozza, amelyet azonban a megfelelő helyen megsemmisítenek".


Albert herceg és Charlene hercegnő polgári esküvője
Albert herceg és Charlene hercegnő polgári esküvője fotó: palais.mc


 

BIZTONSÁG
Mintegy 500 rendőr és 115 csendőr volt készenlétben. Monacóban, amely e téren élen jár, 500 megfigyelő videokamera van felszerelve. A csatornanyílásokat lezárták, a szeméttárolókat száműzték az útvonal környékéről, amelyen az ifjú pár vegyes meghajtású nyitott járművén elhalad.

„Semleges állam vagyunk, amely nem vonzza különösebben a fenyegetéseket" - mondta André Muhlberger közbiztonsági főnök. „Nincsenek különösebb intézkedések, ami nem jelenti azt, hogy nem vigyázunk" - tette hozzá.

Szerda este öt francia fiatalt állítottak elő, tíz perccel azután, hogy elvették egy fiatal monacói laptopját. A kis államban két éve nem történt hasonló lopás - mondta.

KÖLTSÉGVETÉS
Michel Roger államminiszter szerint 4 millió eurót már megszavaztak, ugyanekkora összegről döntenek az októberi költségvetési szavazáson a kétnapos ünnepségsorozat költségeire. A herceg szintén hozzájárul a kiadásokhoz, de nem tudni, mennyivel. Az ünnepségek teljes költségvetése egyelőre ismeretlen. A kormány július 14-re ígért „pontosabb becslést", valamint tanulmányt az esemény gazdasági következményeiről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: