2012-12-03 14:47:55• hírek • Póti Orsolya

Több mint kétszázan vettek részt az Adventi ünnepvárón

A Szatmárnémeti MADISZ a családok lélekbeli méltó felkészülése érdekében idén három egymást követő vasárnap december 2-án, 9-én és 16-án szervezi meg az "Adventi, Bronz és Ezüst Ünnepváró" játszóházakat a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. Az első ünnepvárón több mint kétszázan vettek részt - tudtuk meg a szervezőktől.

„Elsődleges célunknak a jövő nemzedék nevelését tekintjük, ezért rendezvényeink nagy része gyermekeknek szól. Felismertük, hogy érték vesztett világunk egyik túlélési formája a családi élet újraélesztése. Az elmúlt 12 év "Karácsonyi Ünnepváró" rendezvényeknek létrehívó alapgondolata is ez volt, megismertetni szülőkkel, gyermekekkel az ünnep igazi varázsát" - nyilatkozta Ilonczai Annamária, a MADISZ társelnöke a Szatmár.ro-nak.

Az elmúlt Húsvéti, Karácsonyi Ünnepvárók tapasztalataira alapozva a MADISZ idén három adventi vasárnap is ünnepvárót szervez. Az egy délutáni rendezvény alkalmával, olyan foglalatosságokat népszerűsítenek, amelyek az ünnep várásakor időszerűek. A foglalkozások egyik része archaikus másik része pedig új keletű.

Az "Adventi, Bronz és Ezüst Ünnepváró" játszóházak gyakorlata már ismert. A játszóházak idején a karácsonyvárás tölti be a központi szerepet. Mint megannyi kis alkotóműhelyben, készülnek a karácsonyi hagyományos és új eszközök. A foglalkozásokon való részvétel lehetővé teszi, hogy a gyermek és szülő felismerje az alkotás, a valami új létrehozásának örömét.

December 2-án, vasárnap délután 16 órától az „Adventi Ünnepváró" alkalmával adventi koszorút és adventi naptárat készítettek a gyerekek, szüleikkel, barátaikkal és rokonaikkal együtt. A rendezvénysorozat első része nagyon jó hangulatban telt - összesen 235-en vettek részt ezen. A szebbnél szebb adventi koszorúk este 7 óráig készültek szalmából és fenyőágból.

A „Bronz Ünnepváró" alkalmával, december 9-én ugyancsak 16 órától ajtó-, asztal-, ablakdíszek és mézeskalács díszek készülnek. A mézeskalács tésztát a helyszínen nyújtják, szaggatják és díszítik a gyerekek. Sütés után minden gyerek visszakapja a süteményeit. A szaloncukort félkész állapotban visszük a helyszínre itt formázzák, hempergetik és csomagolják majd az ügyes gyermekkezek.

Az „Ezüst Ünnepváró" alkalmával karácsonyfadíszek készülnek: csuhéangyal, gyöngycsillag, filc-, mézeskalácsdísz és szaloncukor.

„Szeretnénk rábírni a családokat, hogy a fát ne bolti holmikkal, hanem mézeskaláccsal és házi szaloncukorral díszítsék. A ráfordított idő megtérül, mert a szülő nem fogyasztót nevel a gyermekéből, hanem szolgáltatót. Az általunk készített díszek finomabbak is, mert szeretettel készültek" - mondta el Ilonczai.

Az "Adventi, Bronz és Ezüst Ünnepváró" támogatója: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: