2012-07-03 12:34:18• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint hatszáz diák érettségizett anyanyelvi ismeretekből

A német anyanyelvű diákok mindannyian megjelentek a vizsgán, a magyarok közül pedig 558-an - ami a beiratkozottak 97,21%-át jelenti. A keddi nap sem maradt incidens nélkül: a Gheorghe Dragos Közgazdasági Kollégium egy diákját kizárták, mert mobiltelefont találtak nála.

A hétfői román írásbeli vizsga után kedden anyanyelvi ismereteikről tettek tanúbizonyságot az érettségizők országszerte, így Szatmár megyében is. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégiumban vizsgáztak, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont valamint a Református Gimnázium tanulói pedig a Sportlíceum épületében.

A keddi, anyanyelvi vizsgára Szatmár megyében 618-an iratkoztak be. Ebből 574 a magyarul, 44 pedig a németül vizsgázók száma. A német nyelvből vizsgázók valamennyien a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum diákjai. A magyarul érettségizők közül 384-en Szatmárnémetiben, 190-en pedig Nagykárolyban vizsgáztak.

A diákoknak három óra állt rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a három tételt. Az elsőben arra kérték őket, hogy elemezzék Balassi Bálint: Borivóknak való című költeményének nyolc versszakát. A második tétel egy szakszöveg szövegértését tesztelte. A legkomplexebb pont a harmadik volt, ahol a diákoknak Arany János: Szondi két apródja, Kemény Zsigmond: Zord idő, Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Móricz Zsigmond: Tündérkert, Kós Károly: Varjú nemzetség művei alapján „Történeti tárgyú elbeszélés a magyar irodalomban" címmel szintézist kellett írniuk.

„Attól függ, mennyit tanult az ember" mondta széles mosollyal az arcán egy vidám leányzó, amikor afelől érdeklődtünk, hogy nehezek voltak-e a tételek. A diákok hangulata mindenesetre optimizmusra engedett következtetni

Két kizárás a hétfői vizsganapon

Hétfőn 2873 diák jelent meg a román nyelvű érettségin (összesen 3025-en iratkoztak be) és két esetben történt súlyos szabálysértés. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium és a nagykárolyi Iuliu Maniu Technikai Szakiskola egy-egy diákját érték tetten, amikor puskáztak. Őket ki is zárták a további vizsgákról. Tettük enyhén szólva is felelőtlenség volt, tekintve, hogy valamennyi vizsgatermet egy-egy, a tábla fölé felszerelt kamera pásztázza folyamatosan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: