2012-02-27 13:37:04• hírek • Póti Orsolya

Több mint hatezren nem fizettek biztosítást

Dr. Popdan Rodica, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője
Dr. Popdan Rodica, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője

A betegbiztosításokból idén sem tudja fedezni kiadásait a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár, ugyanis több mint hatezer magánszemély nem fizetett betegbiztosítást a jövedelme után - tájékoztatott Popdan Rodica, a pénztár vezetője.

A Megyei Egészségbiztosítási Pénztár teljes bevétele erre az évre 133.353.000 lej, azonban az összkiadás eléri a 162.459.000 lejt, ami közel 30.000.000 lej veszteséget okoz. A deficitet, mint minden évben idén is az Országos Egészségügyi Pénztár fedezi.

A veszteség oka elsősorban a magas biztosítási hátralék. A statisztikai adatokból kiderül: 2011-ben összesen 6.610 magánszemély nem fizetett egészségbiztosítást a jövedelme után. Így a végrehajtási intézkedések során összesen 8.435.612 lejt kell még begyűjtsön a pénztár.

Az egészségbiztosítási pénztár jelenleg negyven bírósági eljárást folytat azok ellen, akik nem fizettek. A tartozókat arra kötelezi a törvény, hogy késedelmi büntetést is fizessenek tartozásuk mellett. Aki viszont július 1-ig rendezi tartozását, annak csak a késedelmei bírság felét kell kifizetnie. Kérdés, hogy mennyire hatékony ez a módszer, hiszen a tavalyi év végén csupán 119 személy fizette be az elmaradt biztosítási díjat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: