2018-11-07 12:54:09• hírek • MTI

Több mint harmincezer ember hal meg évente szuperbaktérium-fertőzésben

Különösen aggasztó, hogy a legerősebb, úgynevezett végső lehetőségként alkalmazott antibiotikumoknak is ellenálló baktériumfertőzések száma is nőtt 2007 óta. A fertőzések okozta anyagi terhek az influenza, a tuberkulózis és a HIV együttes költségeivel vetekszenek Európában.

A szuperbaktérium-fertőzésekről szóló jelentést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfőn hozta nyilvánosságra.

 

Szakértői becslések szerint a fertőzést okozó baktériumok nagyjából 70 százaléka már most is ellenálló legalább egy, a kezelésére általánosan használt antibiotikumra, amelyek a rendelkezésre álló utolsó kezelési lehetőséget jelentik. Ha már ezek sem hatásosak, akkor rendkívül nehéz, sok esetben lehetetlen a fertőzés gyógyítása – olvasható az ECDC közleményében.

 

Az egyik elismert orvosi szaklapban közzétett jelentés öt olyan fertőzéstípust vizsgált, amelyet antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okoztak az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban. A kutatók megállapították, hogy a szuperbaktérium-fertőzések nagyjából 75 százaléka kórházi eredetű, ezeket nevezik egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzéseknek.

 

Az antibiotikumokra rezisztens baktériumok fertőzéseinek megelőzéséhez az egész világra kiterjedő koordinációra van szükség. A megelőzési intézkedéseket az egyes országokra kell szabni az esetszámok és a baktériumok eltérései miatt – hangsúlyozták a jelentésben.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: