2011-10-03 15:36:55• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint harminc millió lej kanalizálásra Szatmár megyében

Ami Nyugat-Európában gyakorlatilag standard és alapelvárásnak tekinthető, az sok esetben nálunk még luxusnak számít. Így van ez az ivóvíz-és kanalizálási hálózattal, amely téren azonban Szatmár megye komoly lépést tett az elmúlt héten.

A környezetvédelmi minisztérium döntése alapján ugyanis, nem kevesebb, mint hét szatmári pályázat bizonyult sikeresnek. Ez azt jelenti, hogy összesen nyolc község, Hadad, Ákos, Vetés, Kálmánd, Börvely, Csomaköz illetve Halmi és Túrterebes közösen láthat neki a hálózat megépítéséhez. A hét pályázat összértéke pedig meghaladja a 35 millió lejt.

Amint azt Csehi Árpád, a Megyei Tanács elmagyarázta, mindegyik község más-más speciális problémával küszködik a kivitelezés terén. Halminak és Túrterebesnek van egy közös szennyvíztelepe illetve a fővezetékek is készen vannak már, a most nekik megítélt 4,3 millió lejből pedig kiépíthetik a teljes hálózatot.

Teljesen más a helyzet ezzel szemben Hadad községben, ahol Lele és Nádasd falvakban korábban egyáltalán nem volt ivóvíz. Ők most megközelítőleg két millió lejt kaptak az ivóvízhálózat megépítésére. Ákoson ezzel szemben már korábban elkészült az ivóvízhálózat, most pedig 7,8 milliót lejt kaptak a szennyvízhálózat elkészítésére. Vetés 6,5 millió lejt kapott a víz és szennyvízhálózat megépítésére, Kálmánd pedig 3 millió lejt a szennyvízhálózatra. Szintén most nyert Börvely és Csomaköz is: előbbi 8,05 millió lejt, utóbbi pedig 3,5 millió lejt költhet az infrastruktúra fejlesztésére - derül ki a Környezetvédelmi Alap honlapjáról.

Figyelembe véve, hogy Mezőpetri már befejezte ilyen irányú fejlesztéseit, míg Kaplony és Fény már a közbeszerzési licit határán áll, Csehi örömmel újságolta, hogy a mostani sikeres pályázatok következtében a Nagykárolytól északi irányban eső községekben belátható időn belül lesz kanalizálás. Kivéve Csanálost, amely számára ez egyelőre nem képezett prioritást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: