2016-10-12 11:03:28• hírek • Kocsis Zoltán

Több mint félmillió lej pályázható meg a Zöld Ház Programban

Mivel a Környezetvédelmi Alap október 12-én 25%-kal megemelte a Zöld Ház Program keretein belül megpályázható összeget, így Szatmár megyében jelenleg 585.113 lej áll a pályázók rendelkezésére. Az emelés további mintegy 97 projektnek teremt finanszírozási hátteret, árulta el Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Erdetileg Szatmár megyének 1.026.000 lej jutott, ami nagyjából 170 pályázat finanszírozását fedezte volna. A 25%-os plusz további közel 97 pályázat finanszírozását biztosítja. Mostanáig 131 pályázatot tettek le az ügynökség Kossuth Lajos (Mircea cel Batrin) utca 8B alatt található székhelyén. A pályázatokat október 24-ig lehet leadni.

Magánszemélyek két dolgot pályázhatnak meg: napkollektort illetve hőpumpát. Napkollektorból is kétféle létezik. A csak nyáron használható (télre le kell ereszteni a tartályt) rendszerre 3000 lejt lehet pályázni, a télen is használható nyomás alatti napkollektorra pedig 6000 lejt. Ez a legnépszerűbb, árulta el Békéssy. A hőpumpa kevéssé „népszerű" (a méregdrága geotermikus fűtési rendszer eleme), ennek beszerzését 8000 lejjel támogatja a program.

A beérkezett pályázatokat a Környezetvédelmi Alap munkatársai ellenőrzik, az ígéretek szerint pedig egy hónappal később teszik közé azokat, amelyeket elfogadták. Ezt követően Szatmárnémetiben, a már említett címen kell aláírnia a szerződését a sikeresen pályázónak, majd mehet is vásárolni. Erre és a beszerelésre tíz hónap áll rendelkezésére. Miután az elszámolást is leadta, elvileg három hónapon belül megkapja a pénzét. Ezt követően egy évig kell működtetnie a rendszert - tehát nem adhatja például el a házat.

Jogi személyek - önkormányzatok, egyházak, közintézmények - is pályázhatnak, ám ezeket már nem a megyei környezetvédelmi ügynökségeken keresztül lehet/kell intézni. Egyházak 500.000 lej, közintézmények 2 millió lej, önkormányzatok esetében pedig a lakosság számától függ, mekkora az elérhető összeg. Jogi személyiségek esetében fűtés, napelem, biomasszával, pelettel esetleg biogázzal működő kazán lehet a beruházás célja. Sikeres pályázat esetén az Alap a teljes befektetés 90%-át téríti vissza.

Legutóbb 2011-2012-ben írta ki a kormány a Zöld Ház Programot, akkor Szatmár megyében 840 magánszemély pályázott, mondta Békéssy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: