2019-07-31 11:04:19• hírek • Bede Emőke

Több mint félezren tettek panaszt az első félévben a munkafelügyelőségnél

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

2019 első hat hónapjában összesen 942 ellenőrzést tartott a Szatmár megyei munkafelügyelőség, melyek közül 532 alkalommal az alkalmazó és az alkalmazott között fennálló munkaviszonyokat ellenőrizték, 410 esetben pedig a munkavédelmi és -egészségügyi előírások betartását vették szemügyre – árulta el szerdán, a Prefektusi Kollégium havi ülésén az ITM képviseletében Cristian Sasu.

A főfelügyelő prezentációja szerint a munkaviszonyok ellenőrzése során a 322 írásbeli figyelmeztetés mellett 50 pénzbírságot is kiszabtak az alkalmazókra, melyeknek összértéke 508 300 lej. Ami pedig a munkavédelmi és -egészségügyi ellenőrzéseket illeti, az ITM 634 írásos figyelmeztetést állított ki a szabálytalanságok miatt, de voltak, akik nem úszták meg pénzbírság nélkül. Az előírásokat be nem tartó munkáltatókra 32 bírságot szabtak, melyeknek összértéke elérte a 215 500 lejt.
 

Cristian Sasu emellett arról is beszámolt, hogy az első félév során az ITM-hez összesen 588 kérelem (kérvények, észrevételek, reklamációk) futott be, melyek közül 563-at sikerült is helyi szinten megoldani, a fennmaradó 25-öt pedig továbbították az ügyben valóban illetékes hatóságoknak. A főfelügyelő szerint a legtöbb panasz a fizetések indokolatlan elmaradása miatt érkezett, de sokan a munkaszerződés felbontásával vagy módosításával voltak elégedetlenek. Sok bejelentés érkezett a nem megfelelő munkakörülmények miatt, illetve többen nyújtottak be panaszt amiatt is, mert a heti pihenőnapokon vagy az ünnepnapokon dolgozniuk kellett.
 

Értelemszerűen nem csak reklamációkkal keresték fel a munkafelügyelőséget az elmúlt fél évben a polgárok. A Sasu által közölt adatok szerint összesen 615 alkalommal igényeltek információkat az ITM-től, melyek közöl 58 kérelmet írásban adtak be, 557-szer pedig személyesen vagy telefonon keresték meg a felügyelőség PR-osztályt. A befutó kérések 95 százalékában a munkaviszonyokkal és a munkavédelemmel kapcsolatos előírások és törvények felől érdeklődtek az érintettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: