2012-07-05 12:13:05• hírek • Kocsis Zoltán

Irtsd te is a parlagfüvet!

A parlagfű Észak-Amerikából származó növény, Európában nem őshonos. Az Ambrosia artemisiifoliaaz ürömfélék csoportjába tartozik. 1878-ban tűnt fel először Svájcban. Az I. világháború környékén kezdett elterjedni Európában. Magyarország területén az 1920-as években Somogy déli részén tűnt fel először. Magyarországon a létező 350 gyomnövény között a legelterjedtebb növénnyé vált.

Parlagfűirtási akciót szervez szombaton a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Közegészségügyi Igazgatóság. Az Ügynökség elektronikus tájékoztatót küldött valamennyi önkormányzatnak, amely jelezte részvételi szándékát e kártékony allergén növény visszaszorításában.

A Környezetvédelmi Ügynökség 2008-ban végezte első felmérését a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia ) Szatmár megyei elterjedésével kapcsolatban, de 2010-ben és 2011-ben is folyamatosan figyelemmel követte fejlődését. A parlagfű a megye szinte összes sík és dombvidéki területén elszaporodott, különösön gyakori a Nagykárolyi, az Ér és Szamos menti síkságon, a Tasnádi dombvidéken. Otthonosan érzi magát elsősorban az utak, vasutak mentén, a települések belterületein lévő elhagyatott, magára hagyott területein, de mezőgazdasági kultúrákban a kukorica, a napraforgó között és a legelőkön.

Tudva azt, hogy a parlagfű augusztusban kezdi a pollen képzését, az allergén időszak csúcsa pedig szeptember, de október elejéig is komoly gondokat okozhat az erre érzékenyek számára, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Közegészségügyi Igazgatóság idén is meghirdette a „Parlagfű - kockázati tényező a környezet és egészség számára - vegyél részt TE is irtásában" elnevezésű akciót. Ennek keretében felhívták az önkormányzatok és a civilek figyelmét a parlagfű kártékony hatásaira. A részvételüket visszajelző önkormányzatoknak elektronikus formában lévő tájékoztatót küldtek a növény pontos leírásáról.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség felhívja a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg minél többen vegyenek részt június 7-én, szombaton az akcióban. Kaszával vagy kézzel, mindegy: vesszen a parlagfű.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: