2017-02-01 17:31:38• hírek • Szatmár.ro, MTI

Több mint ezren tiltakoztak a PSD és sürgősségi rendelete ellen

Szatmárnémetiben szerdán 17 órára hirdettek meg tiltakozó akciót, amelyen a Szociáldemokrata Pártot és annak kedd este hozott sürgősségi kormányrendeletét bírálták. A tiltakozó tömeg az új főtéren, az ügyészség épülete előtt és a párt székháza előtt is kiáltozta a rigmusokba szedett üzeneteket.

A Facebookon szervezett, meghirdetett akció kezdetén még lassan szállingóztak az érdeklődők, ám 17.30 körül már kisebb tömeg alakult ki, 18 órakor pedig már nagyjából ezren indultak el a Szociáldemokrata Párt székháza felé az új főtérről, hogy a "Vörös pestis"-ként emlegetett politikai formáció szatmári képviselőinek átadják skandált üzeneteiket.

Az üzenetek egyértelműek voltak: a kormány által kedd este hozott sürgősségi rendeletet bírálták, ezt szégyenletesnek nevezték. Több kisebb plakáton is bűnözőkhöz hasonlították a Liviu Dragnea vezette pártot, más feliratok azt hirdették, hogy egy demokráciában a bűnözők helye a börtönben van.

Az ezrek által utcai megmozdulásokon bírált rendelet értelmében ezentúl csak a 200 ezer lejnél nagyobb kárt okozó hivatali visszaélésért indítható bűnvádi eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetést pedig az eddigi hétről három évre csökkent, öt évre rövidítve az elévülési időt.

A Büntető Törvénykönyvbe bekerült egy olyan cikkely, miszerint nem minősül hivatali visszaélésnek a "jogszabályok kidolgozása, kibocsátása, illetve elfogadása". Az ellenzéki sajtó szerint a kormány ezzel próbálta megakadályozni azt, hogy a Btk. "rajtaütésszerű" megváltoztatásáért bűnpártolás gyanújával bepereljék.

Hanyag kezelésért nem indítható többé büntetőeljárás, és ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. A büntető perrendtartás módosítása azonnal, a törvénykönyv módosítása a közzétételtől számított tíz napon belül lép hatályba.

Romániában 2100 olyan köztisztviselő áll bíróság előtt, akik ellen hivatali visszaélésért, és csaknem kétezer olyan, akik ellen hanyag kezelésért emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte szerdán a legfőbb ügyészség. A román sajtó szerint a Btk. módosításának kedvezményezettjei között számos kormánypárti és ellenzéki politikus, köztük Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke található.

A tiltakozók Szatmárnémetiben cikkünk publikálásakor - 19 óra - még az új főtér rendezvényterén folytatták akciójukat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: