2015-08-21 18:30:17• hírek • Szatmár.ro

Több, mint élmény

Nyári fejlesztő táborokkal segítették a gyerekek fejlődését a Boldog Scheffler János Központ szakemberei.

Többségük még sohasem volt táborozni - pedig ez minden gyermek életében mérföldkő a fejlődésben és a felnőtté válásban. De legyen kicsi vagy nagy, megkésett fejlődésű, autista vagy komolyabb sérüléssel élő gyermek, előbb vagy utóbb el kell, hogy induljon az önállóvá válás útján. Szüksége van arra, hogy ne csak otthon, a megszokott ingergazdagságú helyen töltse idejét, hanem interakciókba kerüljön, helyzetekkel találkozzon és magára legyen utalva, egyedül álljon helyt akár egyszerűnek tűnő élethelyzetekben.

"Tudjuk, hogy a táborok nagy többlettel tudnak szolgálni a fejlesztésben" - mondja Fazekas Brigitta, a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője. "A tavalyi, első táborok is megmutatták, hogy bár a terápiák, a tornák, a foglalkozások adják a tevékenységek alapját, és a gyerekek fejlődését eredményezik, a táborok meggyorsíthatják ezt a folyamatot. Fontos szempont, hogy ilyenkor visszacsatolást kapunk a fejlesztések eredményességére vonatkozóan, hiszen új környezetbe kerülnek a gyerekek, hosszabb időre távol a segítséget és biztonságot jelentő szülőktől. Jobban kell figyelniük, sok mindent maguk kell, hogy megoldjanak, és nem utolsó sorban megerősödik a terapeutákkal való együttműködésük."

A Boldog Scheffler János Központ július első heteiben a legkisebbeknek és a kisiskolásoknak szervezett tábort, augusztus 16-20. között pedig kimondottan önellátásra készítő tábort tartott azoknak a gyerekeknek, akik már képesek ezt a lépést is megtenni a fejlődésben. Jókedv, nevetés, játék jellemezte ezeket az időket, miközben a gyerekek bizonyos készségeiket tökéletesítették, mások elsajátítását kezdték meg. Mindezt pedig úgy, hogy észre sem vették, jól meghatározott terápiás célokat valósítottak meg. A környezet ugyanis más volt, a felfedezés izgalma pedig senkit nem hagyott elfáradni. Azok a gyerekek, akik sokszor megkülönböztetést élnek meg kortársaiktól az utcán, az iskolában, most a "központos" barátaikkal lehettek, sokat beszélgettek, együtt néztek a kalandok elé, megértették egymást hangulatokból is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: