2013-03-01 11:28:16• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint 98 ezer tonna hulladékot termeltek a szatmáriak

Közel százezer tonna háztartási hulladékot fogadott be a 2012-es esztendőben a Szamosdobon található ökologikus szeméttelep, derült ki a tevékenységet koordináló intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján.

Claudiu Ardelean igazgató felvázolta, hogy a szeméttelep elsődleges funkciói közé tartozik Szatmár megye háztartási hulladékainak kezelése, kiválogatása, értékesítése (amit lehet) és végleges tárolása (ami megmarad).

A tavalyi mérlegből kiderül, hogy 2012-ben 98.660 tonna hulladékot szállítottak a szeméttelepre. Szatmár megye szeméttermelése azonban ennél valamivel nagyobb volt: van olyan hulladék ami nem jut el a szeméttelepre. Ennek egyik oka, hogy egyes közterület-fenntartó vállalat saját előválogatási rendszerrel rendelkezik és ő maga értékesíti azt, amit lehet.

A beszámolóból kiderül, hogy a tavaly 692 tonna hulladékot sikerült kiválogatni és értékesíteni, 90,11 tonna növényi eredetű hulladékot pedig komposztálni. Az ideiglenes tározóból 120.000 köbméternyi szemét került át a végleges cellába.

Az ideiglenes szeméttározó kiürítése folyamatban van

Az idei tervekkel kapcsolatban Ardelean elmondta, hogy első számú cél, hogy a Szatmár Megyei Tanács felügyelete alá tartozó szeméttelep önfenntartó tudjon maradni.

Emellett tovább szeretnék bővíteni a gépparkot egy hernyótalpas kotrógéppel, egy dömperrel és egy buldózerrel valamint a mechanikus válogatást lehetővé tevő berendezéssel. Szintén prioritást élvez az egyes számú szeméttározó cellában kialakuló gáz biztonságos elvezetését lehetővé tevő rendszer kiépítése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: