2019-12-04 13:44:24• hírek • Bede Emőke

Több mint 900 személy életét mentette már meg a szatmári kórházban üzemelő angiográf

Kétévnyi kényszerpihenő után 2018 augusztusában újra beindították a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban az angiográfot, melynek főként a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő páciensek örülhetnek a legjobban. Számukra akár életmentő is lehet egy olyan beavatkozás, amit ezzel a készülékkel hajtanak végre.

A 600 ezer eurós berendezés a Romániai Orvostudományi Akadémia segítségével, egy EU-s pályázat révén került városunk kórházának kardiológiai osztályára még 2016-ban. Az anyagi nehézségek miatt azonban a gépek kényszerpihenőre küldték, újbóli beüzemelésére tavaly augusztusig várni kellett. A 25 millió eurós összköltségvetésű projekt révén egyébként Románia 17 egészségügyi intézményébe került egy-egy ilyen készülék, ám emellett sikerült kiépíteni egy olyan online rendszert is, ahova befutnak az ország egész területéről a vizsgálati eredmények és akár kutatási anyaggá is válhatnak. Mi több, az egymástól több száz kilométerre levő szakemberek akár virtuális konzíliumot is összehívhatnak a készülékhez tartozó szoftver segítségével egy-egy komplikáltabb eset alkalmával. Sem a betegnek, sem az orvosnak nem kell utaznia egy szakvélemény megszerzéséért – ismertette egy tavalyi sajtóeseményen a készülék és a rendszer előnyeit Deac Radu, az akadémia professzora, ki voltaképp a projekt szülőatyjának is tekinthető.Az angiográfia elvégzését többfajta probléma is indokolhatja. Érszűkületek, keringési elégtelenségek, vénás rendellenességek, baleseti vérzés esetén egyaránt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése. Ennek tudatában könnyen belátható, hogy egy egészségügyi intézmény mindennapjaiban milyen kardinális szerepet tölt be az angiográf. A szatmári kórház emellett olyan szerencsés helyzetben van, hogy egy igazán hozzáértő páros kezeli a pácienseket a gép segítségével. A kórház csapatát erősíti ugyanis már egy ideje dr. Dutu Bogdan és dr. Paziuc Alexandru is, akiknek munkáját 3 hozzáértő asszisztens is segíti – írtuk nemrégiben. 

Az angiográffal kapcsolatban a Szatmár Megyei Tanács szerdán közölte, a hét 6 napján működő sürgősségi kardiológia létrejötte és működése hatalmas előrelépés úgy Szatmárnémeti, mint egész Szatmár megye számára, hiszen a pácienseket itthon, modern és szakszerű körülmények között láthatják el. Üzembe helyezése óta több mint 900 szatmári életet mentettek meg a kórház szakemberei a készülék segítségével - tájékoztat a megyei tanács.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: