2019-01-07 12:16:07• hírek • Bede Emőke

Több mint 8,6 millió eurónyi cigarettát foglaltak le 2018-ban a határőrök

Hó alatt lapul a hátrahagyott cigaretta.
Hó alatt lapul a hátrahagyott cigaretta.

Közzétette a cigarettacsempészetre vonatkozó évértékelőjét a határrendészet, melyből egyértelműen kiderült, a tavalyi évben is hatalmas mennyiségű dohányárut szűrtek ki, mielőtt még sikerült volna azt behozni az országba vagy értékesíteni a romániai feketepiacon.

A határrendészet beszámolójából kiderül, hogy 2018 első tizenegy hónapjában országos szinten kb. 4 670 000 doboznyi cigarettát foglaltak le a csempészektől, e hatalmas mennyiség összértéke pedig eléri a 8,6 millió eurót. Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik nem cigaretta formájában, hanem tiszta dohányként szerették volna az országba hozni a füstölnivalót. A határrendészet azonban efelett sem hunyt szemet: a tavalyi év során 175,2 kilogrammnyi dohányt foglaltak le, a vízipipába járó dohány mennyisége pedig elérte a 1223 kilót.
 

Hogy miként szerették volna mindezt az országba hozni? Nos, az adatok summázása után bizton kijelenthető, hogy a határátkelős fogások mellett a csempészek előszeretettel próbálkoznak a zöldhatáron is, főként azokon a szakaszokon, ahova a határrendészet autói csak nehezen tudnak eljutni. Ha a "szállítók" mégis inkább a határátkelők mellett döntenek, akkor szinte mindig valamilyen régebbi autóban rejtik el az árut, hiszen ha a rejtekhelyekkel rendelkező járgányt le is foglalják az egyenruhások, akkor sem éri őket nagyobb anyagi veszteség. A másik népszerű trükk pedig a „kupak-módszer”, melynek során teherautókban halmozzák fel az illegális rakományt, majd körbeveszik más jellegű termékekkel, hogy elrejtsék azt a kíváncsi szemek elől.



Az összesítésből emellett az is kiderült, hogy a cigarettacsempészet által leginkább érintett határszakasz az északi, melybe Szatmár, Máramaros és Suceava megye tartozik. Ezzel kapcsolatban kifejtik, hogy itt a szó szoros értelmében már bűnhálózatok épültek ki, melynek tagjai között úgy ukrán, mint román állampolgárok is vannak. Az említett szakaszon szinte napi rendszerességgel próbálkoznak a futárok, a határőröknek pedig gyakran kell figyelmeztető lövéseket leadniuk, hogy feltartóztassák a menekülőket. A Máramarosszigeti Területi Határrendészeti Felügyelőség, amelyhez egyébként a Szatmár Megyei Határrendészet is tartozik, 112 ilyen helyzetről számolt be a tavalyi évben.
 

Az országos statisztikák terepén maradva ugyanakkor azt is kifejtették, hogy 2018 során 17 cigarettacsempészettel foglalkozó bűnszervezetet sikerült felszámolni, az azonosított tagok száma pedig már elérte a 157-et. A határrendészet 2019-re is hasonlóan energikus fellépést ígér a cigarettacsempészek ellen, kik amellett, hogy hatalmas kárt okoznak az államkassza számára, még kétes minőségű cigarettával is beterítik a helyi feketepiacokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: