2015-01-30 15:26:09• hírek • Kocsis Zoltán

Több mint 70 ezer tonna szemetet termeltünk tavaly

A hetvenezer tonnát is meghaladja az a szemétmennyiség, amit a 2014-es esztendőben Szatmár megye lakói termeltek, derült ki az ökologikus szeméttelep tavalyi mérlegének ismertetésekor. A sajtótájékoztatón szó esett arról a szándékról is, hogy lehetőleg minél jobban csökkentsék az elraktározott szemét mennyiségét.

Claudiu Ardelean, a szeméttelepet működtető közszolgálat igazgatója kiemelte, Romániában egyedüliként adminisztrálják közszolgáltatásként a szeméttelepet. Ennek oka, hogy így jobban kézben tudják tartani az árakat, nem engedik azokat elszaladni. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 40%-kal kisebb összegért veszik át a szemetet, mint teszi azt a Bihar megyei szeméttelep.

Ennek ellenére a Szamosdobon működő telep önfenntartó, mi több, még beruházásokra is futja. A 2014-es évben ennek megfelelően 3.874.854 lejnyi bevételt termelt a telep, szemben a tavalyi 3.530.723 lejjel és a 2012-ban elért 3.692.633 lejjel. A profitnak köszönhetően ki tudtak alakítani és fel tudtak szerelni egy laboratóriumot, 16 kutat fúrtak az egyes számú cellába, amelyek segítségével összegyűjtik és elvezetik az ott kialakult metángázt és vásároltak egy debitmétert is, amely a kialakult szennyvíz mennyiségét méri.

Az idei tervekben - az önfenntartás fenntartása mellett - szerepel egy újabb buldózer és egy utánfutó megvásárlása, a középtávú tervek között pedig egy olyan rendszer kiépítése, amely lehetővé teszi az egyes cellában annak lezárása után kialakuló metángáz felhasználását.

A tavaly év során egyébként összesen 70.874,44 tonna szemetet termelt Szatmár megye, ennyit vett át legalábbis a szeméttelep. Ebből közel 54 ezer tonna volt a háztartási hulladék, 574 tonna építkezési hulladék és mindössze 606 tonna a száraz szemét. A szeméttelep szakemberei azt is kiszámolták, hogy egy köbméter városi szemét 0,36 tonnát nyomott, egy köbméter faluról származó szemét viszont már 0,40 tonnát.

A mérleg zárásaként Adrian Stef megyei tanácselnök elmondta, a legfontosabb középtávú tervek közé tartozik a cellákban elraktározott szemét mennyiségének csökkentése. Kémiai kezelés vagy pellettszerű fűtőanyag előállítása - „a megyei tanács szakemberei még keresik a megfelelő megoldást", mondta Stef. A tanácselnök azt is elmondta, ígéretet kapott a környezetvédelmi minisztériumtól, hogy közel hat millió lejjel támogatják idén a szatmárnémeti, avasfelsőfalui, nagykárolyi és tasnádi egykor szeméttelepek bezárását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: