2011-05-07 16:33:32• hírek • Póti Orsolya

Színes programok a Kulturális Napokon

Johann Forstenheizler
Johann Forstenheizler

Több korosztály is élvezhette a szombati napon a X. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat programjait, hiszen workshopok, kulturális vetélkedők, gyerekműsorok, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások várták a látogatókat.

Május 6-án ünnepi megnyitóval vette kezdetét a jubileumi rendezvénysorozat, a Szatmári Német Kulturális Napok, melyet immár tizedik alkalommal szervezett meg a Szatmári Német Demokrata Fórum. A megnyitó kertében kiállítás és filmbemutató várta az érdeklődőket, este 20 órától pedig chemnitzi művészek előadására került sor a „Dinu Lipatti" Filharmóniában.

Szombat délelőtt 9 órától a gyerekeké és a fiataloké volt a főszerep. A „Johann Ettinger" Német Elméleti Líceumban került sor gyerekműsorra, melyet a „Gemeinsam" Szatmári Német Fiatalok Egyesülete szervezett. A műsor után közvetlen vetélkedőkre és workshopokra került sor, amelyen 3-11 év között gyerekek vehettek részt. Ezzel párhuzamosan zajlottak az események a német líceum dísztermében, ahol „A mesék világából" című színdarabot adták elő a felsőbb osztályos diákok.

A diákok a 13 órától kezdődő, „A sváb kultúra jelene és jövője" című kerekasztal-beszélgetésbe is bekapcsolódhattak, ugyanis a VI. és VII. osztályos diákok egy projekt keretében szakdolgozatot készítettel a szatmári svábok történetéről, amelyet most be is mutathattak. A beszélgetést Josef Sporrer, egykori kulturális menedzser vezette.

Szombat délután 16 órától vette kezdetét a diákok és tanárok által végzett csapatmunkák eredményének bemutatója, amelyre a Sváb Házban (Kulturtreffpunkt) került sor. A rendezvény Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum elnöke nyitotta meg, és beszédet mondott Andreas von Mettenheim, Németország bukaresti nagykövete.

-Első alkalommal járok Szatmárnémetiben, és örülök, hogy épp erre a fantasztikus rendezvényre sikerült eljönnöm. Az eddig látottakból úgy gondolom, hogy sok minden történik ezen a területen, és úgy vélem az itt élő német kisebbség különleges és rendkívül dinamikus - mondta el Mettenheim.

A köszöntőbeszédek után a szatmári líceumok csapatai által végzett workshopok eredményeit láthatta és hallhatta a közönség, azaz kórusdarabot, zenekarművet, folkbeatdance bemutatót, öko-divatbemutatót, társastánc bemutatót, valamint történelmi előadást. A rendezvény keretében több kiállításra is sor került, az érdeklődők szatmári szórólapokat, a gyerekünnepségek eredményeit, ökológiai plakátokat és graffitiket tekinthetett meg.

A szombati nap a szatmárnémeti „Kramsel" együttes, valamint a németországi „Solche" zenekar koncertjével zárul, melyre este 20 órától kerül sor a Sváb Ház nagytermében. A koncertre minden érdeklődőt szeretettel várnak.




Johann Forstenheizler köszöntötte az egybegyűlteket
Johann Forstenheizler köszöntötte az egybegyűlteket


Az eseményen Andreas von Mettenheim is beszédet mondott
Az eseményen Andreas von Mettenheim is beszédet mondott


Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: