2011-01-14 16:49:21• hírek • Szatmár.ro

Több, mint 700 hektár víz alatt

Napról-napra növekszik a vízzel borított mezőgazdasági területek mérete a megyében, a szakvállalat felszereltsége igen elavult.

Lázári község Új negyedében több gazdaság is víz alá került, Börvelyben ismét folyamatosan szivattyúzzák a pincéket és kerteket ellepő vizet, Mezőpetriben a pincékben áll térdig érő víz több hónapja - ez csak néhány példa arra, hogy komoly gondok vannak tájegységünkben a belvizekkel.

Jelen pillanatban több, mint 700 hektárnyi szántóterületet borít víz megyei szinten, és a vizekkel való küzdelem egyre nagyobb erőfeszítést jelent a Szatmár Megyei Talajjavító Vállalat (ANIF) számára. Pop Zoltán igazgató elmondása szerint a szivattyútelepek a hetvenes évek elején-közepén készültek, és azóta nem végeztek rajtuk javításokat. A 48 megyei szivattyútelepből mára mindössze 26 üzemel - a  többi vagy „konzerválás" alatt van, vagy üzemképtelen. A vállalat munkaerőhiánnyal is küzd. A legnagyobb gond viszont a vízlevezető kanálisok karbantartásának a hiánya - a kilencvenes évek elejétől egyáltalán nem takarították ezeket a csatornákat, a lerakódás évente a 10-20 centimétert is eléri. Az ANIF hozzálátott ugyan a kanálisok kimélyítésének-kitisztításának, viszont ehhez nagyon komoly pénzösszegek szükségesek.

Pop az elmúlt hónapokban igyekezett Bukarestben támogatást szerezni erre a programra, és ígéretet kapott a megyei vezetők részéről is, hogy rendeződik a helyzet ilyen téren. Az intézmény elavult módszerei és felszerelései mellett az emberek hozzáállása terén is változásra lenne szükség - a mezőgazdászok ma már nem készítenek földjeik végébe levezető árkokat, a porták előtti kanálisok tisztán tartása sok esetben elmarad, sok ház épült nem megfelelő helyen, építkezési engedély hiányában. Az illetékes hatóságok jelenleg a Szatmár Megyei Belvízvédelmi Stratégia kidolgozásán ügyködnek.


Láráriban is gondot okoz a belvíz
Láráriban is gondot okoz a belvíz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: