2011-06-21 16:37:40• hírek • Póti Orsolya

Lehullhat a lakat az olvasóterem ajtajáról

Még egy utolsó tárgyalás, és eldől lesz-e újra olvasótermünk. Szatmár megye tanácsának és Federalcoopnak sikerült egyességre jutnia: a tervek szerint két héten belül lehull a lakat a Megyei Könyvtár olvasótermének kapujáról.

A régi főtéren álló, egykor a megyei könyvtár olvasótermének otthont adó épületet 2007 óta nem használhatta a könyvtár, mivel a Federalcoop - az egykori Fogyasztási Szövetkezet Megyei Egyesületének jogutódja - visszaigényelte azt még 1992-ben. A Megyei Tanács és a Federalcoop pereskedni kezdett egymással, 2007-ben pedig a szóban forgó ingatlanban elhelyezkedő olvasótermet lakat alá helyezték.

A többéves huzavonának úgy tűnt sohasem lesz vége, ezért a megye vezetői több megoldást is kiötlöttek a problémára. Terveben volt egy multikulturális központ kialakítása a Megyei Múzeum udvarán, de nemrégiben ezt a tervet is elvetették.

Három hete zárult le a két fél közötti per, ugyan a Megyei Tanács vesztett, de sikerült egyfajta megállapodást kötnie a Federalcoopal, melynek értelmében újra megnyithatják az olvasóterem kapuit. Természetesen a Megyei Tanácsnak vissza kell fizetnie adósságát, ugyanis évek óta nem fizette a bért a Federalcoopnak - ez az összeg pedig több százezer euróra rúg - tudtuk meg Ardelean Mirceatól, a Megyei Könyvtár igazgatójától.

A megállapodás szerint, az olvasótermét három évre kapná vissza a Megyei Könyvtár, és ha szükséges még két évvel hosszabbíthatnák meg ezt a periódust. A könyvtárigazgató szerint ez éppen elegendő idő lenne arra, hogy egy új otthont teremtsenek a városi bibliotékának.

Ha a június 28-i tárgyaláson mindenben sikerül közös nevezőre jutniuk a feleknek, akkor két héten belül újra a főtéri könyvtárban olvashatják kedvenc könyveiket a szatmáriak. Az olvasóterem hiánya miatt, eddig 190.000 könyvtári anyaghoz nem férhettek hozzá a lakosok - mondta el az igazgató.  Az olvasóteremben kapna helyet a Biblionet program által kapott tíz számítógép is, amely megkönnyíti a könyvtár vendégeinek az elektronikus katalógusban lévő keresést.


Lehullhat a lakat az olvasóterem ajtajáról
Lehullhat a lakat az olvasóterem ajtajáról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: