2012-08-23 09:30:25• hírek • MTI

A külföldiek maradnak a névjegyzékben

A román alkotmánybíróság megerősítette, hogy a külföldön tartózkodó román állampolgárok nem törölhetők a választói névjegyzékből. A testület indoklását szerdán hozták nyilvánosságra Bukarestben.

Az Antena 3 hírtelevízió által ismertetett dokumentum szerint - amelyet az alkotmánybíróság szerdán szövegezett meg és küldött el a parlamentnek a Traian Basescu államfő leváltásáról szóló népszavazás ügyében - a külföldön tartózkodó, de Romániában állandó lakhellyel rendelkező románoknak is szerepelniük kell az állandó választói névjegyzékben a törvényes előírások szerint.

A testület előző nap állapította meg, hogy érvénytelen volt a Basescu leváltására irányuló népszavazás, amelyen a részvétel 46 százalék volt az 50 százalék plusz egy fős érvényességi küszöbhöz képest.
A román kormány az alkotmánybírósági döntést megelőzően közölte a taláros testülettel, hogy külföldön 3,05 millió román állampolgár tartózkodik. Az alkotmánybírók többsége szerint azonban ennek az adatnak nincs semmi köze az általuk kért, még a népszavazás előtt aktualizált választói névjegyzékhez, így azt nem lehet figyelembe venni.

A kormány által elküldött számok közül - írja az alkotmánybíróság - egyedül az vehető figyelembe, hogy mintegy 35 ezer személyt kell törölni a névjegyzékből, mivel különböző okokból elvesztették választójogukat vagy elhunytak. Az alkotmánybírák szerint azonban ez nem befolyásolja a népszavazás érvényességét, hiszen ez nem olyan nagy különbség, amely indokolná a referendum érvényessé nyilvánítását.
A román parlament két házbizottsága csütörtökön fog összeülni, hogy kijelölje azt a dátumot, amikor a parlament két háza együttes ülést tart. Ezen kell ugyanis felolvasni az alkotmánybíróság határozatát, amely csak ezt követően jelenhet meg a hivatalos közlönyben és léphet hatályba.

A szerdai belpolitikai fejlemények alapján egyre inkább körvonalazódni látszik az, hogy Basescu még legalább egy hétig nem foglalhatja el elnöki székét, mivel a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) nem akarja biztosítani törvényhozóinak jelenlétével a parlament határozatképességét. Ők ugyanis azt kifogásolják, hogy a Legfelső Bírói Tanács (CSM) szerdán sem tartotta meg ülését döntésképtelenség miatt, így az nem vehette tudomásul az igazságügyi miniszteri posztra javasolt Mona Pivnicerunak a bírói karból való lemondását. Őt ugyanis csak ezt követően lehet kinevezni miniszterré.

A miniszterjelöltnek korábban konfliktusa volt Traian Basescuval, viszont a kormánytagok kinevezésében döntő szerepet játszik az államfő. Az USL ezért azt szeretné, hogy még Traian Basescu visszatérése előtt az ideiglenes államelnöki mandátummal rendelkező Crin Antonescu lássa el kézjegyével Pivniceru kinevezését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: