2013-01-25 14:34:07• hírek • Póti Orsolya

Több mint 50 diák készül a vers- és prózamondó versenyre

Január 26-27. között kerül sor arra a vers- és prózamondó versenyre, amelyet a Magyar Kultúra Hete zárórendezvényeként szervezett meg a Szatmárnémeti Ady Endre Társaság és a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium.

Mint megtudtuk, a versenyre több mint ötven diák jelentkezett. A szatmári magyar középiskolák közül részt vesz a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, az Aurel Popp Művészeti Liceum és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, de érkeznek diákok Nagybányáról, Vásárosnaményból, Nyíregyházáról és Hajdúböszörményből is. Az általános iskolák közül az egri, a lázári, a patóházi iskolák, valamint az Avram Iancu Gimnázium, a Ion Creanga Gimnázium, a Vasile Lucaciu Gimnázium és a Balcescu-Petőfi Gimnázium képviselteti magát.

Az A és B csoport számára január 26-án, szombat délelőtt 10 órától, a C és D csoport számára pedig délután 14 órától kezdődik a verseny a Kölcsey Ferenc Főgimnázium dísztermében. Az eredményhirdetésre január 27-én, vasárnap 10 órától kerül sor a „Dinu Lipatti" Filharmóniában.

„Vasárnap egyetlen résztvevő sem fog üres kézzel távozni, ráadásul a szavalók és felkészítő tanáraik jutalomképpen a Misztrál együttes előadását is élvezhetik. Minden versszertő diákot, felnőttet szeretettel várunk a rendezvényre, hiszen a versválasztás sokszínűsége miatt a magyar vers, a magyar szó ünnepe lesz a szombati verseny" - mondta el a szervezők nevében Pataki Enikő igazgatónő a Szatmár.ro-nak.

Az A. csoportba jelentkezők, azaz az I-III. osztályos diákok egy verset kellett válasszanak Kovács András Ferenc, Páskándi Géza, Jánk Károly gyermekversei közül vagy a magyar irodalom gyermekverseiből. Ebbe a csoportba 11-en jelentkeztek.

Összesen 12 IV.- VI. Osztályos diák jelentkezett a B. Csoportba. Ők egy szabadon választott részletet kell majd előadjanak a modern magyar gyermekprózából - Szabó Magda, Méhes György, Bálint Ágnes, Böszörményi Gyula vagy a mai magyar gyermekirodalom más képviselőjétől.

A C. csoportba, azaz a VII-IX. osztályosok kategóriájába 15 diák jelentkezett. Ők egy szabadon választott verset kell majd előadjanak Arany János költészetéből. A jelentkező 16 X-XII. osztályos diák egy, a magyar irodalomból szabadon választott verset ad majd elő az Arany-versek és balladák után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: