2019-09-09 11:54:26• hírek • Szatmár.ro

Több mint 500 osztály indul ősztől a duális oktatási rendszerben Romániában

Egy évvel ezelőtt jelent meg Romániában az a sürgősségi kormányrendelet, amely húszévnyi csipkerózsika álom után ismét lehetővé teszi Romániában a duális rendszerű szakosztályok elindítását, társfinanszírozásban az állam és az igénylő cégek együttműködésével. Egy tavalyi globális munkaerőpiaci tanulmány Romániát a második helyre sorolja Japán után és a munkaadók pontosan 80%-ának jelent problémát a munkaerő pótlása. Természetesen ebben nagy szerepe van az elmúlt évtizedek tömeges elvándorlásának is. Ebben a kontextusban nem csoda, hogy idén több mint 500 osztály indul már a duális rendszerben.

 

„A tavalyi sürgősségi kormányrendelet életbelépését követően nagyon kevés idő állt rendelkezésre, hogy duális rendszerben működő osztályok indulhassanak az országban, ennek ellenére igen nagy erőfeszítések árán 205 osztályt mégis sikerült elindítani”-jelentette ki Cornel Bertea Hanganu kormánytisztviselő, akiről köztudott, hogy szívügyének tekinti a duális rendszer minél szélesebb körökben történő ismertetetését. „A duális rendszerű oktatási formát idén ősztől már több mint 10.000 diák választja hivatásául és igen jó képességű, jó tanulókról is beszélhetünk, akik magas átlagjegyekkel jutnak be”-tette hozzá Berteanu. 
 

Cornel Bertea Hanganu, alapító és elnök, „Școală Fără Șomeri EgyesületA duális rendszerű szakiskola Romániában kiválóságot képvisel a képzett munkavállalók szakmai továbbképzésében, lehetőséget biztosítva azon tanulóknak, akik képességekkel, kézügyességgel és nyitottsággal rendelkeznek, egy jól jövedelmező szakma kitanulására olyan gazdasági szereplők mellett, akik teljesítményt igényelnek. A duális rendszer, ahogyan a duális rendszerű szakiskola lett elnevezve, 2017 után számottevő mértékben nőtt, bár vannak 2012-ben elkezdett pilot projektek, és egy tökéletes keretrendszert nyújt, amelyben a tanulót az iskola az általános kultúra szempontjából készíti fel, a gazdasági szereplő pedig gyakorlati készségeit, munkamotivációját és saját szervezeti kultúrájába való integrációját fejleszti. Így, csak a duális képzés segítségével, a munkaerőt pontosan a munkáltató kérései és igényei szerint képezik ki, a tanulónak pedig a vállalkozás által biztosított munkahely áll rendelkezésre a diploma megszerzése után.         
 

A 2017-2018-as években körülbelül 300 duális rendszerű osztály működött komoly gazdasági szereplőkkel, akik hajlandóak voltak megváltoztatni a tanulók életét, főleg a vidéki térségekben. 2019-ben ezek az osztályok megduplázódnak, versenyhelyzetet teremtve a felvételin és megemelve a bejutási átlagot, a sikeres elméleti középiskolák átlagához közel, mivel a duális rendszerű szakiskolákban a munkáltatók a legjobb tanulókat akarják, akik a maguk során a legjobb alkalmazottá akarjanak válni. 
 

Figyelemre méltó a brassói Kronstadt Német szakiskola teljesítménye, ahol már a 6. generáció végzett és mind a 209 végzős munkaszerződést kapott az őket felkészítő cégektől, így az első duális rendszerű szakiskola Romániában, amely hivatalosan megkapta a „Școală Fără Șomeri” kitüntetést. 
 

Összesítésünkben megkérdeztük megyénk preztízscégeinek vezetőit is, ki milyen módon tudott élni az új lehetőséggel és milyen alternatívát lát a duális képzésben.
 

Ilonczai Tamás, Marketing menedzser, Autonet ImportA duális oktatási formának a nyugati országokban már százéves hagyománya van, Romániában két évtizedes szünet után egy sürgősségi kormányrendelet a privát szféra és különböző szakmai egyesületek nyomására ismét lehetővé tette ennek a működését, a németoszági sikeres modellt véve alapul. Jelen esetben a duális rendszerben működő elektronikai osztály kisdiákjai a Hám János Líceum gyönyörűen fölújított impozáns épületében kapják meg az általános műveltség és alaptantárgyak ismereteit, míg a szakmai részét a helyi valós partnercégek segítségével sajátítják el. A fő mentor és támogató az Autonet Import, aki a kisdiákok ösztöndíját, védőruházatát, egészségügyi biztosításait, stb. fizeti, de olyan neves cégek is oktatják a kisdiákokat, mint a helyi BMW márkaképviselet, a Technosam és a megye presztízs autószervizei, mint például az Autocrew -Helbert vagy az Automeister-Auto Profesionist.Március végén, a „Mesterségek hete” rendezvény keretén belül a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum a partnercégekkel közösen fogadta azokat a VIII. osztályos tanulókat, akik a pályaválasztásukhoz szerettek volna segítséget, útmutatást kapni. A Hám Jánosban működő, akkreditált szakoktatás tavaly ősztől már duális rendszerben működik. A választható szakirányok (elektronikai műszerész, pincér, szakács szak) mindegyike sikernek örvend, de különösen az Autonet Import által mentorált és támogatott elektronikai műszerész szakon tavaly is és idén is már túljelentkezés volt. Jelen pillanatban már három osztályunk van, 75 diákkal. Kitünő képességű, érdeklődő és intelligens kisdiákokról van szó, akikkel öröm együtt dolgozni és fejlődni -zárta gondolatát Ilonczai Tamás.

 

Dan Brumboiu, Vezérigazgató, Polipol, a duális rendszerű szakképzés előnyeiről:

Cégünk, amely 2012 óta vesz részt a duális rendszerben, számos előnyt kínál a szakiskolában felkészülő hallgatók számára: Egy mesterség megtanulása közvetlenül az ipar szakembereitől, a legújabb technológiával, amely világszintű versenyképes termékeket gyárt. Egy 3. szintű képesítési oklevél megszerzése, amely európai szinten érvényes, majd ezután a tanuló helyben munkavállalási ajánlatot kap. A fizetéscsomag jobb a szakképzett emberek számára, az alacsonyabb képesítést igénylő állásokkal szemben. A gyakorlati képzés során a vállalatnál a munka és a fegyelem mellett megtanulják a minőségi követelményeket, a kommunikációt, a szervezeti kultúrát stb., hogy a hallgatók sokkal könnyebben integrálódjanak a munkahelyre. A tanulók ingyenes szállításban részesülnek az iskolától a vállalatig, ahol ingyen védő- és munkaruha, illetve nagyon jó körülmények várják őket.Pénzügyi előnyök az iskolai időszakban a vállalat által nyújtott havi ösztöndíjak és díjak révén. A HR osztály munkatársai karrier-tanácsadásban részesítik a tanulókat, akiknek lehetőségük van szakemberként, mesterként vagy más beosztásban építeni karriert. Vannak olyan tanulóink, akik már kifejezték óhajukat, hogy munkavállalás után mesterként csapatokat vezessenek. A tanulók a munkáltatók által elismert tapasztalatokra tesznek szert azáltal, hogy önkéntesként részt vesznek az alkalmazottak vagy a közösség számára a cég által szervezett események szervezési csapataiban.  
 

A vállalat felújította az osztálytermeket és az iskolai bentlakás egy részét, hogy a diákok még jobb körülményekben részesüljenek az iskolában is. Személyre szabott pólót és dzsekit is kapnak, hogy az órákon is viselhessék.   
 

Tapasztalataink szerint jelenleg a duális rendszer a leghatékonyabb szakképzési rendszer a gyakorlati képzés nagy súlya miatt, mely az ismeretek és készségek elsajátítását biztosítja. 
 

Zsók János Csaba, az újonnan létesülő Intervalves Technologies AG vezérigazgatója:

Mostanában egyre nagyobb teret kap és egyre nagyobb szükség van a duális képzésre.  

Ez létezett az 1990-es évek elején, de megszűnt, annak ellenére, hogy Németországban, Ausztriában, Dániában, Norvégiában működik, és példája lehet annak, miként épül fel az eredményes gazdasági élet az ilyen jellegű szakoktatásra alapozva.

Az egyre jobban technológizálódó cégeknek igényük  van a jó szakemberekre, ugyanis  egyre több a számítógép-vezérlésű fémforgácsoló CNC és automatizált megmunkáló gép. 

A tanulók a duális képzés megfelelő elméleti és gyakorlati oktatása  által,  a szakmájának dedikált „tanár” elméleti oktatása mellett  ill. a jó mester kezei alatt,  meg tudják tanulni a szakmát és ezáltal jó szakemberekké fejlődhetnek. Mindenkinek van erőssége amire alapozhat ugyanis ezekben a szakmákban  a pontosság, a határozottság, a szabálykövetés, az erős összpontosításra való képesség, a műszaki érzék, a gyakorlatiasság nagyon fontos, továbbá elengedhetetlen a jó kézügyesség és a jó térlátás.

Cégünk is el fogja indítani eme képzéseket, ugyanis számítógép-vezérlésű CNC gépkezelőkre (vágó, hegesztő, prés, eszterga, csiszoló) ill. robot kezelőkre lesz szükségünk. Félreértés ne essék, akár egy CNC gép ha robot betöltéssel is rendelkezik, ugyanúgy szükség lesz jó szakemberekre, ugyanis a robotnak is meg kell mondani hogy mit tegyen. 

Ez egy jövőbeli trendi szakma lesz.

Nem utolsó sorban hozzá kell tennem, hogy ugyanúgy arányaiban mint nyugaton, egy jó és szakmájában elismert profi  itt is többet kereshet mit egy „elméleti szakember”.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: