2010-07-07 12:03:44• hírek • MTI/ÚMSZ

Ádáz harc a tanári állásokért

Jelentős a túljelentkezés a pedagógusi állásokra Romániában a gazdasági válság miatti bércsökkentés ellenére.

Romániában a napokban zajlanak a pedagógusvizsgák a meghirdetett álláshelyek betöltésére. Nem szegi kedvét a romániai pedagógusoknak sem a létszámcsökkentés, sem a 25 százalékos bércsökkentés. Rekordot dönt az idén a tanári állásokért meghirdetett pályázatokon a túljelentkezés. Ugyanakkor testnevelő tanárból túl sok, matematikatanárból túl kevés jelentkezik.

Kolozsvárt a megszorító intézkedések miatt felére csökkent a betölthető tanári állások száma. Tavaly 2000, idén csak 1056 helyettesítő pedagógusi állás van szabadon. Ennél is elkeserítőbb a helyzet a címzetes posztokat illetően: 400 helyett ebben az évben csupán 142 pedagógus kap biztonságot és kiszámítható pályaképet ígérő állást.

A címzetes állásokra tízszeres a túljelentkezés, vagyis több mint ezer pedagógus reménykedik abban, hogy szeptembertől szakterületén dolgozhat. Maros megyében szintén a címzetes állásokért folyik nagyon kiélezett küzdelem, itt 241 állásra 1628-an pályáznak. Hargita megye az országos átlag alatt maradt a túljelentkezés tekintetében. A főként magyarok által lakott megyében 521 helyre 774 pedagógus pályázik. A címzetes posztok száma ott is aránytalanul alacsony, mert 91 tanár juthat a sokak által csupán vágyott biztos álláshoz.


A bércsökkentések ellenére is csábító a pedagógusi állás
A bércsökkentések ellenére is csábító a pedagógusi állás


"Túltermelés" mutatkozik óvónőkből is a megyében. A 11 címzetes és 94 helyettesítő állásra 215 pályázó versenyzik.
A közelgő versenyvizsgára Kovászna megyében is nagy a túljelentkezés: 103 címzetes állásra 591 pedagógus pályázik. Ebben a megyében a legnagyobb túljelentkezés az óvónői, tanítói, angol nyelvtanári, a földrajz és a pszichopedagógia szakra mutatkozik.

A megszorításokon túl a túljelentkezés oka az is, hogy túl sok pedagógust képeznek a romániai egyetemeken. Eközben a csökkenő gyereklétszám miatt a tanügyi rendszerben egyre kevesebb tanárt kívánnak alkalmazni.
Hátránnyal indulnak a pályakezdő pedagógusok, mert a jelenlegi pályázati rendszerben a meghirdetett katedrák megszerzéséhez tapasztalat kell.

A román oktatással hadilábon álló, sok tanügyi kudarcot elszenvedett megyében biztató jel, hogy a román tanárok is „elszaporodtak": 44 posztra 52-en pályáznak. Ferencz Salamon Alpár főtanfelügyelő úgy véli, a megszorítások, a 25 százalékos fizetéscsökkentés nem szegte kedvét a pedagógustársadalomnak, a fogyatkozó állások ellenére is sok a jelentkező.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: