2014-01-30 14:45:06• hírek • MTI

Több mint 300 település elvágva a külvilágtól

Több mint háromszáz települést kell kiszabadítania a hatóságoknak a hó fogságából az ország délkeleti részén a szerdai hófúvás nyomán: a vihar elvonultával csütörtök délelőtt két autópálya és 30 főút volt járhatatlan.

A Fekete-tenger partján található Constanta és Tulcea megyében minden utat lezártak a viharos szél által emelt többméteres hótorlaszok miatt, a sürgős orvosi ellátást igénylő eseteket helikopterrel viszik kórházba. A fővárosból északi irányba induló A3-as, illetve a tengerpartra vezető A2-es autópálya teljes hosszában le van zárva a forgalom elől.

Fennakadások vannak a vasúti személyszállításban is: a törölt járatok száma elérte a 234-et, a közlekedő vonatok órákat késnek. A tengeri kikötőket viszont megnyitották csütörtökön és a repülőtereken is zavartalan a közlekedés, csak a jégtelenítési műveletek elhúzódása okoz tíz-húsz perces késést a felszállásnál.

Csütörtökön is szünetel a tanítás Bukarestben és 14 délkeleti megyében, másik öt megyében pedig csak a városi iskolák fogadták a diákokat.

Braila megyében a kormányt helyi szinten képviselő prefektust is menteni kellett, miután Gemenele községben ragadt behavazva: ez akár a tisztségébe is kerülhet. A Buzau megyei prefektust már leváltotta a miniszterelnök, miután hétfőn az újságírók kérdésére nem tudta megnevezni, melyik az az öt falu a megyéjében, amely el van vágva a külvilágtól.

Szerdán hat megyére adott ki vörös riasztást a meteorológiai szolgálat a tengerparti Dobrudzsa térségében és Munténia keleti részén tomboló hóvihar miatt. Csütörtökön délelőtt a szél mérséklődött, a havazás pedig már hajnalban megszűnt.

A következő napokban sarkvidéki hideg éri el Románia térségét: Moldva északi részén és a Székelyföldön mínusz húsz, másutt mínusz tizenöt fok körüli fagy várható. Victor Ponta kormányfő kilátásba helyezte, hogy leállítják az ipari fogyasztók gázellátását, ha a lakossági fűtés veszélybe kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: