2019-11-19 16:22:31• hírek • Szatmár.ro

Több mint 250 millió eurós beruházásról írtak alá szerződést

Közel 252 millió eurós szerződést írt alá kedden Pataki Csaba megyei tanácselnök - adta hírül weboldalán a Szatmár Megyei Tanács.

Szatmár megye történetének legnagyobb beruházási szerződését írta alá kedden Bukarestben Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Vízügyi Közösségi Fejlesztési Egyesület (ADI Apa) elnöke, Leitner János, az Apaserv Rt. igazgatója és Ioan Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter. A szerződés értelmében egy 1.202.948.260,70 lej értékű pályázat megvalósítása veszi kezdetét, melyben a megye 34 közigazgatási egységében kezdik el a víz- és csatornahálózat kiépítését.


Az „Északnyugati fejlesztési régió, ezen belül a Szatmár megyei víz és csatornahálózat infrastruktúrájának kiépítését célzó regionális terv 2014-2020” nevet viselő projekt által a Szatmár Megyei Tanács és az Apaserv Rt. mintegy 1015 kilométer összhosszúságú víz- és csatornahálózatot épít ki, melyből 435 km víz-, 580 km pedig szennyvízhálózat lesz. A munkálatok kivitelezési határideje 4 év.


A projekt fő célkitűzése az ivóvízhálózat mikrobiológiailag ellenőrzött, biztonságos kiterjesztése annak érdekében, hogy a megye minden településén jó minőségű ivóvíz álljon a lakosok rendelkezésére, azaz a jelenlegi 75%-os lefedettség 100%-á bővüljön.


Szatmár megye 65 közigazgatási egységéből most 34-ben a nagy infrastrukturális operatív befektetési program (POIM) által 43 településen épül ki a vízhálózat, míg 42 településen a csatornahálózat. Ezen beruházásoknak köszönhetően 2023-ra Szatmár megye minden lakosságának hozzáférése lesz az ivóvízhálózathoz, továbbá a több mint 2000 lakosú települések valamennyikének lesz szennyvízhálózata is. A munkálatok nem csupán a konkrét vezetékrendszer kiépítését foglalják magukba, többek között 5 szennyvíztisztító telepet is kiépítenek a 10 000 lakost meghaladó településeken.
 

Pataki Csaba tanácselnök az aláírást követően elmondta: „Ez a beruházás több mint 65 000 embert érint pozitívan a megyében. Ioan Boloș miniszter úrral egyetértettünk abban, hogy a projekt végső kedvezményezettjei a legfontosabbak számunkra, az a több 10 ezer ember, akikhez ezáltal eljuttatjuk a vezetékes ivóvizet. Ugyanakkor megköszöntem a miniszter úrnak, hogy az előző kormány 3 évnyi aktatologatása után neki 2 hét leforgása alatt sikerült áthidalnia a bürokratikus buktatókat és aláírni ezt a nagyon fontos szerződést. Ahogyan 3 évvel ezelőtt is neki, mint akkori államtitkárnak, sikerült kimozdítania a holtpontról a szatmárnémeti körgyűrű ügyét, úgy a mostani kormányban is szakmai hozzáértéséről tett tanúbizonyságot”.
 

A keddi szerződés aláírását követően a Szatmár Megyei Tanács még idén kiírja a közbeszerzési eljárást az első munkálatokra, a konkrét szerződéskötésekre és a munkálatok elkezdésére pedig a jövő év második felében kerül majd sor.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: