2019-10-02 11:13:17• hírek • Bajnai Botond/Bede Emőke

Több mint 24 tonna parlagfüvet gyűjtöttek az APM által szervezett akció során

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség az idei év szeptember 28-át a parlagfű elleni küzdelem napjának nevezte ki. A kampány mottója: „Együtt a parlagfű ellen! Együtt a környezetünk védelméért, a lakosság egészségéért!”

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) szeptember 17-től 27-ig különböző médiafelületeken igyekezett hirdetni a kezdeményezést, annak érdekében, hogy minél többen részt vegyenek a parlagfű elleni akcióban. Végül 22 Szatmár megyei önkormányzat, a Román Állami Vasutak (CFR) szatmári egysége, valamint a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz tartozó 55 farm és gazdaság jelezte: a hozzájuk tartozó területeken igyekszenek pusztítani a gyomnövényt a szombati nap folyamán.


Békéssy Erzsébet, az APM vezetője korábban szerkesztőségünknek elmondta, bár sokkal előbb kellett volna foglalkozni a problémával, sajnos akiknek feladatuk lett volna, azok nem törődtek vele, de bízik benne, így is sikerül eredményeket elérni, aminek köszönhetően jövőre már kevesebb parlagfű lehet a megyében.


Szerdán a Békéssy által vezetett intézet közzétette az akció eredményeit is. Kiderült, a kezdeményezéshez összesen 23 Szatmár megyei önkormányzat csatlakozott: Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád, Avasfelsőfalu, Kolcs, Halmi, Pusztadaróc, Mikola, Érendréd, Majtény, Szaniszló, Avasújváros, Egri, Szokond, Csomaköz, Középhomoród, Krasznabéltek, Nagytarna, Szatmárudvari, Kálmánd, Vetés, Kisgérce, valamint Mezőfény. A 222,23 hektárnyi összterület megtisztítása után az összegyűjtött parlagfű mennyisége elérte a 24 108 kilogrammot.


Közleményében az ügynökség kifejtette, az eredményeket továbbították a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal felé, arra buzdítva őket, hogy következő évben még a növény kihajtásakor, a virágzás előtt szervezzenek hasonló kampányt, hogy meggátolják a parlagfű elburjánzását.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: