2020-01-06 13:06:34• hírek • Bede Emőke

Több mint 200 lopott járművet próbáltak meg az országba hozni 2019-ben

Az új esztendő első hónapja a legtöbb intézmény és hatóság számára a számvetésről, az elmúlt év eredményeinek mérlegre helyezéséről szól. Nem volt ez másként a Szatmár Megyei Határrendészet esetében sem, kik vasárnap azt összegezték, hány lopott autót sikerült lekapcsolni az elmúlt év első 11 hónapjában.

A közreadott dokumentum szerint a január és november közötti időszakban nem kevesebb mint 230 olyan gépjárműre bukkantak a romániai határrendészek, melyek a rendszerben lopottként vagy a hatóságok által körözöttként szerepeltek. Ezek között volt 185 személyautó, 24 kisbusz, 13 teherautó, 2 motorbicikli és 6 utánfutó is. A tavalyi „termés” tekintetében elmondható, hogy a legtöbb lopott autót a Szatmár megyei Peténél szerették volna behozni, de forgalmas volt az Arad megyei Nagylak II. és a Bihar megyei Bors is. Ami e legnépszerűbb márkákat illeti, nagyon úgy tűnik, hogy országunkban a „felvásárlói piacon” a legnagyobb igény a BMW-re, az Audira és a Jaguarra van, de a luxusautók mellett felbukkant néhány középkategóriás járgány is.


Az esetek java részében az autókat vezető sofőrök vallomásaikban azt állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a jármű lopott, ők csak jóhiszeműen megvásárolták azokat. Emellett voltak olyanok is, akik beismerték, hogy fizettek nekik azért cserébe, hogy behozzák az autót Romániába, viszont arról, hogy a „szállítmány” lopott lenne, cseppet sem meglepő módon ők sem tudtak… Egy-egy ilyen fuvarért általában 500 eurót lehetett zsebre tenni. Persze ők csak egy jól működő rendszer legkisebb alkatrészei, hiszen a járműveket általában olyan több országot behálózó bűnszervezetek szerették volna behozni az országba, melyek főként a luxus kategóriába tartozó autókra voltak specializálódva. Ennek legkiemelkedőbb példáit épp nálunk, Szatmár megyében jegyezték.


Október 12-én példának okáért egy román-moldvai kettős állampolgársággal rendelkező férfi egy közel 100 ezer euró értékű Porsche Cayenne-nel szeretett volna az ország területére lépni, ám a papírok ellenőrzésekor kiderült, a 2018-ban gyártott autót az olasz hatóságok körözik. A határrendészet a járművet lefoglalta, az ügyben pedig garázdaság gyanújával eljárást indítottak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: