2018-06-26 10:05:16• hírek • Szatmar.ro

Több mint 200 előadással zárta az idei évadot a Harag György Társulat

Lezárult a Harag György Társulat 64. évada. Nagy Orbán, az Északi Színház igazgatója, Bessenyei Gedő István, a társulat művészeti igazgatója, Stier Péter adminisztratív igazgató, valamint a Brighella Bábtagozat vezetője, Bandura Emese ültek össze a színház büféjében, a Grandstandban, hogy értékeljék az elmúlt időszakot.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának a 2016/2017-es évad az európai alapokból felújított színházépület újrabelakásáról szólt, a 2017/2018-as évben pedig már a megszokott terepen új kezdeményezések támogatása, új, színházhoz köthető rendezvények szervezése volt a cél, nem utolsósorban pedig az, hogy a társulat megtartsa kulturális piacvezető szerepét a romániai magyar színházi műhelyek sorában (immár hagyományosan a legtöbb bérletessel rendelkező, évadonként a legtöbb előadást játszó és legnézettebb magyar társulatként az országban).


„Lezárult a 64. évad, ez már előre is vetíti, hogy nemsokára évfordulós etappal folytatjuk, de az idei szezon is elég sűrű volt. Nagyon dolgos, és hála istennek eredményekben gazdag évadot zártunk” – mondta Bessenyei Gedő István.


Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Frederico García Lorca Berbarda Alba háza című darabjából készült előadás volt, Sorin Militaru rendezésében. Az évad első stúdióelőadása a reformáció emlékéve kapcsán létrehozott Én, Károli Gáspár című volt. Ennek szereplője Varga Sándor színművész, rendezője pedig Bessenyei István, a Harag György Társulat örökös tagja. Az évad folyamán Szatmárnémetibe érkezett és megtekintette az előadást a darab írója, Tóth-Máthé Miklós. A Brighella Bábtagozat október végén mutatta be első előadását  az új évadban, A bőgős fia meg az ördögök címmel. Az Illyés Gyula azonos című meséje alapján színpadra vitt előadás rendezője a pécsi Bóbita Színház igazgatója, Sramó Gábor.


Sok előadást mutattak be az évadban annak ellenére, hogy voltak lemondások - gazdasági okokból. Mindennek ellenére nagyon vidám időszak is zártak, hiszen több mosolyra derítő darabbal örvendeztették meg a közönséget, olyanokkal, mint a Charley nénje, a Család ellen nincs orvosság, vagy a gyermekeknek szánt Túl a maszat hegyen.


A 2017/2018-as évadban az Északi Színház újraélesztette a házi fesztiválját TranzitFeszt néven, illetve a február hónapban szervezett Miniévadban a román tagozat és a Harag György Társulat is három-három előadást adott elő. Az eseményen számos romániai és magyarországi színikritikus vett részt.


A társulat az évad folyamán számos településen lépett fel, Nagykárolyban, Nagybányán és Tasnádon bérlet-rendszerben is játszott. Emellett az évadban a társulat vendégszerepelt több alkalommal Nagyváradon, Aradon és Sepsiszentgyörgyön, fesztivál-meghívásoknak tett eleget Gyulán és Tiszaújvárosban, Budapesten pedig a Nemzeti Színházban játszotta a Tévedések vígjátéka című előadását. Vendégszerepelt továbbá Magyarországon a József Attila színházban a Tévedések vígjátéka és az A dzsungel könyve című előadásokkal, a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma pedig a debreceni DESZKA fesztivál meghívottja volt. A Jövőre, veled, ugyanitt című, három éve műsoron levő előadás az évadban Nyíregyházán és Debrecenben vendégszerepelt. Szintén a Tévedések vígjátéka című produkcióhoz kötődött a társulat részvétele a budapesti Thália Színházban megrendezett Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén.


Ahogy a művészeti igazgató elmondta, a legfontosabb az, hogy a társulat ki tudott lépni a város határai közül, ezáltal meg tudták mutatni munkájuk legfontosabb eredményeit.


Bandura Emese hozzátette, a Brighella Bábtagozat szempontjából is jelentős évadot tudhatnak magunk mögött, hiszen most először tartották az elődadásokat az Iparosotthonban. Ez az időszak így mondhatni a belakásról szólt, illetve arról, hogy a pálzázati támogatásoknak köszönhetően színházi térré tudják alakítani a helyszínt, ami sikerült is.


A sikeres előadások létrejöttéhez elengedhetetlen a pályázati források biztosította anyagi támogatás, hiszen a szatmári társulat egy önkormányzati fenntartású, kéttagozatos színház magyar társulataként a szűkös jegy- és bérleteladásokból származó bevételei mellett csak ezekből a külső támogatásokból tudja fedezni a produkciós kiadásait. Különösen nagy fontossággal bírnak a pályázatokon keresztül kapott támogatások a 2017/2018-as évadban, amikor az önkormányzatok jelentős bevételektől estek el az országban zajló adóreformok következtében, melyek az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények gazdálkodására is kedvezőtlen hatást gyakoroltak. A Harag György Társulat, illetve a Brighella Bábtagozat összesen több 250 ezer lej értékben jutott pályázati támogatáshoz.


Az eredményeket tekintve három kicsiknek szóló előadás és egy 1-4. osztálynak szóló műsor készült. A fesztivál-eredmények is kiemelkedőek voltak, több díjat is elhoztak erdélyi bábos fesztiválokról. Két workshop is volt, melyek sikerrel zárultak. A bábszínház szervezett egy kelet-magyarországi turnét, ahol a Mosó Masa mosodája című előadással több településen megfordultak. Emellett játszottak Kolozsváron, Nagyváradon, Kaposváron, Pécsett, Nagybányán és Sepsiszentgyörgyön is.


Jók a Harag György társulat nézettségi mutatói is. Tavalyhoz képest is nőtt a nézők száma, 8328 bérletesük volt idén, ez kb. 90-el több mint tavaly. A nézőszám is jelentősen nőtt, több mint 52.000-re.


Az előadások száma is kiemelkedő, 237 előadás a bábszínházi előadásokkal együtt, ami nagyon jó teljesítménynek számít. 10 hónap alatt ennyi az évadszünetet levéve is soknak számít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: