2019-10-25 12:29:24• hírek • Bede Emőke

Több mint 200 diák nyert betekintést a törvényszék hétköznapjaiba

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik osztálya.
A Kölcsey Ferenc Főgimnázium egyik osztálya.

Október 25-én rendezik meg a bíróságok az Igazságszolgáltatás Európai Napját, melynek célja, hogy az állampolgárok bepillantást nyerhessenek a polgári igazságszolgáltatás működésébe, és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy hogyan, milyen úton-módon érvényesíthetik jogaikat.

Az Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Szatmárnémeti Törvényszék is nyílt napot szervezett, melyre nem csak az egyéni látogatóként érkező állampolgárokat vártak, de iskolai csoportokat is. A lehetőséget pedig több általános- és középiskola is kihasználta: a nyílt nap reggel 9 órától 14 óráig tartó eseményeire összesen kilenc osztály közel 250 diákja jelentkezett.


Az iskolások nem csak az impozáns épület labirintusszerű folyosóit és termeit járhatták be, de a körbevezetés során abba is bepillantást nyertek, hogy miként zajlik le egy bírósági eljárás, az ügydosszié iktatásától a bírói döntéssel bezárólag. Annak érdekében, hogy az itt nyert tapasztalatok még emlékezetesebbek legyenek, a gyerekek maguk is kipróbálhatták, milyen az ítészi székben, vagy esetleg a vádlottak padján helyet foglalni. Sőt, a csoportokat kalauzoló bírák vezetésével egy rögtönzött tárgyalást is lebonyolítottak.


A Sportlíceum osztálya


A látogatás emellett arra is kiváló lehetőséget nyújtott, hogy a nagyközönség megtekintse a felújítási munkálatok eredményét. A több millió lejből fedezett folyamatot még 2011-ben kezdték meg, a munkálatok pedig összesen hat évet tartottak. Ám ez a szám szinte eltörpül az épület valódi kora mellett, ugyanis Szatmárnémeti még 1871 augusztusában kapta meg az engedélyt arra, hogy egy saját törvényszéket építhessen. Míg az új épület elkészült, a törvényszék a város régi polgármesteri hivatalának székhelyén folytatta tevékenységét. A tényleges építkezési folyamat pedig 1894 és 1896 között zajlott, azóta pedig ez az ismét régi fényében pompázó épület ad otthont a törvényszéknek.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: