2020-05-30 15:00:42• hírek • Bede Emőke

Több mint 1 millió lej értékben bírságolt a fogyasztóvédelem a Nemzetközi Gyereknap alkalmából

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából országos ellenőrző akciót szervezett, melynek célkeresztjében ez alkalommal a gyerekjátékok álltak.

Ennek során összesen 472 cégnél tartottak kontrollt, és sajnos 336-nál, tehát a cégek 71,2 százalékánál találtak valamilyen, a hatályos normáktól való eltérést. Az ellenőrök által tapasztalt mulasztásokért összesen 117 írásbeli figyelmeztetést és 202 pénzbírságot szabtak ki, melyeknek összértéke eléri a 1 089 400 lejt. Voltak azonban olyan kiugró hibák is, melyeknek okán bizonyos játékokat ideiglenesen vagy teljesen le kellett venni a polcokról, hiszen olyan hibákat találtak a termékkel kapcsolatban a fogyasztóvédelem munkatársai, melyek akár komoly veszélyt is jelenthettek volna a gyerekekre.

Az ellenőrök az alábbi hibákkal találkoztak a leggyakrabban:

  • A csomagoláson nem tüntették fel a termék kereskedelmi megnevezését, márkáját, gyártóját vagy importőrét, illetve egyetlen olyan elérhetőséget sem, ahol utóbbiakkal föl lehetett volna szükség esetén venni a kapcsolatot.
  • A terméken nem tüntették fel annak azonosító számát
  • A terméken nem tüntették fel jól látható és olvasható helyen a CE logót, mely azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térség belső piacán. 
  • A csomagoláson nem tüntették fel az általános biztonsági előírásokat (vagy nem fordították azokat le román nyelvre)
  • Olyan termékek kerültek forgalomba, melyeket a RAPEX-rendszer jelzései alapján korábban veszélyesként könyveltek el
  • Nem tartották be a kezdeményekkel és promóciókkal kapcsolatos törvényeket
  • Az értékesítők inkorrekt módon álltak vásárlóikhoz
  • Egyáltalán nem, vagy nem megfelelően tüntették fel a termékek árait

Szatmár megye az ellenőrzés során jól vizsgázott, ugyanis megyénkben csak olyan esetekre bukkantak, amikor az általános figyelmeztetéseket egyáltalán nem vagy nem román nyelv tüntették fel a cégek.



Általános jó tanácsok a vásárlók számára

A fogyasztóvédelem azt tanácsolja a gyerekjáték vásárlása előtt állóknak, hogy csak olyan helyekről szerezzenek be bármilyen terméket, ahol adnak valamilyen elismervényt a vásárlásról, hiszen a későbbiekben számla vagy nyugta hiányában már nem lehet reklamálni. Mindig a gyermek életkorának és képességeinek megfelelő játékot érdemes választani, hiszen például egy nagyobbaknak szánt termék a kisebbekre akár veszélyes is lehet: példának okáért a 3 éven aluliaknak nem ajánlott olyan játékokat venni, amelyeknek apró, könnyen leszedhető alkatrészei vannak. Ha pedig már megtaláltuk a jónak tűnő terméket, bizonyosodjunk meg róla, hogy minden szükséges információ (gyártó, forgalmazó, azonosító szám, CE jelzés) szerepel a csomagoláson, hiszen ezek hiánya azt is jeletheti, hogy egy ismeretlen forrásból származó, veszélyes játékkal van dolgunk.


S ha mindezek ellenére a vásárlás után mégiscsak felmerül valamilyen probléma, először a kereskedőt kell megkeresni a panasszal, majd ha nem sikerül érdemben rendezni az ügyet, bátran lehet fordulni a fogyasztóvédelemhez is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: