2012-07-25 20:25:57• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint 1800 nyugdíjas jegy még kiadó

A Megyei Nyugdíjpénztár által kezelt, nyugdíjasok által igényelhető üdülési jegyekről valamint a kánikula idején a Területi Munkaügyi Felügyelőség által kiszabott bírságokról számoltak be a két intézmény Szatmár megyei vezetői szerda délelőtt a Prefektusi Kollégium július ülésén.

Eugenia Sabou, a Megyei Nyugdíjpénztár vezetője elmondta, hogy idén országosan 293 millió lejjel támogatja az állam a nyugdíjasok üdülését. Az 53.000 jegy közül 3191-et osztottak le Szatmár megyének. Ez valamivel kevesebb, mint a tavaly, amikor is 4419 jegyet kaptak a szatmári nyugdíjasok, ebből pedig 4228-at használtak el.

Ami az idei évet illeti, eddig 1370 jegyet használtak fel az arra jogosultak, ami azt jelenti, hogy még 1821 kiosztásra vár. Ezek közül viszont már csak 13 ingyenes (a 277-ből), a többi esetében az üdülőknek is hozzá kell járulniuk a költségekhez. A tavaly Felixfürdő, Kovászna, Május 1, Szováta, Herkulesfürdő voltak a legnépszerűbb üdülőhelyek, míg Amara, Targu Ocna, Slanic Moldova, Sinaia vagy Predeal egyáltalán nem volt keresett.

Aki üdülőjegyet szeretne igényelni, az a Megyei Nyugdíjpénztár azon fiókjához forduljon, ahol nyilván van tartva. Az igényléshez szükséges formanyomtatványt személyesen, postai úton, faxon vagy e-mailen is el lehet juttatni. A feltétel csak az, hogy legalább 30 nappal a kért üdülés kezdete előbb juttassák el a kérvényt.

Adina Pop, a Területi Munkaügyi Felügyelőség vezetője arról számolt be, hogy június 19 és július 13 között munkatársai összesen 61 ellenőrzést végeztek el. Ezek célja az volt, hogy megállapítsák, a munkaadók miként tartják be a kánikula idejére vonatkozó előírásokat. A felügyelők 58 esetben 124 szabálytalanságot észleltek és 26.000 lej értékű bírságot szabtak ki.

A legfontosabb szabályok, amiket kánikula idején a munkaadóknak be kell tartaniuk a következők: csökkenteniük kell a munkavégzés intenzitását, biztosítaniuk kell a szellőzést, a pihenőidőt, zuhanyzás lehetőségét, fejenként legkevesebb 2 liter ivóvizet, a szükséges védőfelszerelést, elsősegélyt és szükség esetén a kórházba való szállítást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: