2020-02-14 16:16:25• hírek • MTI

Több mint 1700 egészségügyi dolgozó betegedett meg Kínában

Több mint 1700 egészségügyi dolgozó fertőződött meg az új koronavírussal a betegek ellátása során Kínában, közülük legalább hatan meghaltak – számolt be a CCTV kínai állami televízió pénteken.

Többségük a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban betegedett meg. Hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában csaknem 64 ezer, a halálos áldozatoké pedig majdnem 1400. A kínai hatóságok 25,94 milliárd jüant különítettek el annak érdekében, hogy javítsanak a vírussal harcoló egészségügyi dolgozók munkakörülményein – közölte Ou Ven-han kínai pénzügyi tisztségviselő egy pekingi sajtótájékoztatón pénteken.
 

A pénzt egészségügyi felszerelésekre, védőruházatra, valamint létesítményfejlesztésre fordítják. Emellett minden dolgozó naponta 200 vagy 300 jüan bérpótlékot kap attól függően, hogy milyen kockázatnak van kitéve. Az új koronavírussal megfertőződött egészségügyi alkalmazottak munkaköri baleset címén kárpótlásra jogosultak – tette hozzá Ou.
 

Harmincezren jutottak maszkokhoz

A rendkívüli támogatások adómentesek lesznek. Hongkongban csaknem 1,5 millióan álltak sorban online a Watsons gyógyszertárlánc készlethiányban lévő szájmaszkjaiért. Összesen 30 ezer embernek sikerült szert tennie maszkra zárás előtt, a Watsons honlapjához pedig hosszas várakozás után lehetett csak hozzáférni.
 

Carrie Lam hongkongi kormányzó 4,7 milliárd hongkongi dollárt ígért pénteken a város kórházi hatóságának a koronavírus elleni küzdelemhez.
 

Eközben Vietnam bejelentette, hogy több mint ötezer kínai dolgozót tart megfigyelés alatt, akik a holdújévet követően tértek vissza a délkelet-ázsiai országba. A vietnami hatóságok csütörtökön karantén alá vontak egy 10 ezer fős vidéki települést Hanoi közelében, attól tartva, hogy a koronavírus átterjedhet a fővárosra. Az országban eddig tizenhat ember fertőződött meg a kórokozóval.
 

„Február 11-ig 7600 kínai dolgozó tért vissza Vietnamba a szünet után, közülük 5112 embert szigorú megfigyelés alatt tartanak” – számolt be a Tien Phong című állami napilap a helyi munkaügyi minisztériumra hivatkozva. „A fertőzésgyanús eseteket karanténba helyezik” – tette hozzá a hírforrás.
 

Február elsején hirdettek egészségügyi vészhelyzetet

A munkaügyi minisztérium korábban arra kérte a cégeket és a munkaadókat, hogy ne engedjék visszatérni Vietnamba a kínai dolgozókat. Az országban február 1-jén egészségügyi vészhelyzetet hirdettek, és felfüggesztették a Kínába induló és onnan érkező járatokat. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szerint a légitársaságok 4-5 milliárd dollárt veszíthetnek az év első negyedében a koronavírus-járvány miatt. A montreali székhelyű szervezet tájékoztatott, hogy körülbelül 70 légitársaság felfüggesztette Kínát érintő nemzetközi járatait, 50 másik pedig csökkentett számban működtet gépeket az országban.
 

A vírus a turizmusra is nagy csapást mért, és előrejelzések szerint Japánban 1,29 milliárd dolláros, Thaiföldön pedig 1,15 milliárd dolláros bevételkiesést okozhat az első negyedévben.
 

Eközben a japán hatóságok pénteken megkezdték a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró idős és megroppant egészségű utasainak evakuálását. Közülük is csak azok szállhatnak partra, akiknél nem merült fel a fertőzés gyanúja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által COVID-19-nek elnevezett vírus több mint 64 ezer embert betegített meg világszerte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: