2019-06-19 09:18:30• hírek • Bede Emőke

Több mint 150 Szatmár megyei ingatlant fosztottak ki az év első öt hónapjában

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség legfrissebb adatai szerint 2019 első öt hónapjában 151 lakáskifosztási esetben indítottak bűnügyi eljárást, s noha ez a szám elsőre magasnak tűnhet, a tavalyi évhez képest mégis csökkentést jelent.

Az elemzett időszak adataival kapcsolatban a rendőrség kifejtette, hogy a bűncselekmények egy része elkerülhető lett volna, ha a tulajdonosok megtesznek néhány egyszerű, de hatékony biztonsági lépést. Hogy bemutassák és tudatosítsák mindazokat a lépéseket, melyek által a lakosság megvédheti saját értékeit, a Román Rendőrség egy bűnmegelőző kampányt indított.


A rendőrök folyamatos éberségre intik a lakosokat nem csak saját lakásaikkal szemben, hanem a szomszédokéval szemben is. Kellő körültekintésre ösztönöztek mindenkit, és azt javasolták, hogy idegen embereknek senki ne szolgáltasson ki információkat saját vagy szomszédja lakására vonatkozóan. Fokozottan igaz ez az idősebb gerencáió esetében, hiszen ők az egyik legérintebb korcsoport a betöréseket illetően. Az idősödő emberek hajlamosabbak jóhiszeműen idegeneket is beengedni a lakásba. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos mindig valamilyen hivatalos igazolványt vagy felhatalmazást kérni a becsengetőktől. Amennyiben nem tudnak ilyennel szolgálni, jobb be sem engedni őket.


A rendőrség másik intelme a lakosság felé, hogy a különböző közösségi oldalakon ne osszanak meg árulkodó képeket vagy bejegyzéseket, ha hosszabb távra eltávoznak otthonról (pl. nyaralás céljából). Mivel sokan elővigyázatlanul tudatják a nagyvilággal, ha épp nincsenek otthon, a betörők előszeretettel szemelik ki következő célpontjukat az interneten. Legyünk tehát résen, ne kínáljuk tálcán értékeinket a tolvajoknak.


Ha már lopás, akkor annak is utána jártunk, hogy miként alakult 2018-ban a vagyon elleni bűncselekmények teljes képe Szatmár megyében. A rendőrség által korábban rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint a 2018-ban regisztrált bűncselekmények 44,79 százalékát a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények tették ki. Ez 2439 esetet jelent, s bár ez soknak tűnhet, de a 2017-es adatokhoz képest ez is 11,64 százalékos visszaesést jelent.
 

A rendőrség szerint a tavalyi évben 14,88 százalékkal kevesebb lopás történt, mint az azt előző évben, ezen bűncselekmények száma összesen 1579. A rablások száma még ettől is nagyobb mértékben csökkent, a 2017-es adatokhoz képest 23,08 százalékkal kevesebb rablást követtek el, mindösszesen 30-at. A rongálások száma szintén esett, igaz csak 4 százalékkal, így összesen 505 ilyen ügyben kellett eljárniuk az egyenruhásoknak. 20,41 százalékkal csökkent a hanyag kezelések száma is, ilyenből összesen 39-et regisztráltak 2018 során. Egyedül a csalások száma nőtt: a 179 jegyzett eset a 2017-es évhez képest 2,8 százalékos emelkedést jelent.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: