2016-05-21 08:24:54• hírek • MTI

Több mint 1,4 millió spanyol már három éve munkanélküli

Spanyolországban több mint 1,4 millióan vannak munka nélkül három évnél régebben - közölte a spanyol statisztikai hivatal Madridban, az aktív népesség körében végzett felmérés (EPA) alapján.

Az adatok szerint négy munkanélküli közül egyet érint a tartós állástalanság, amely hét éve mutat folyamatosan növekvő tendenciát. 2009-ben 348 ezren voltak több mint három éve munka nélkül, ez a szám 2012-ben lépte át az egymilliót.

Ez is mutatja, hogy mennyire nehéz a visszatérés a munkaerőpiacra - állapították meg a felmérés készítői.
Munkaügyi szakemberek már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy Spanyolországban a pályakezdők munkanélküliségének csökkentésére irányuló programok mellett célzottan kell ösztönözni a tartósan munkanélküliek foglalkoztatását is, akiknek mintegy fele 45 évnél idősebb.

A most közölt felmérés szerint szakmai bontásban a legkönnyebben azok érvényesülnek, akiknek matematikai, informatikai vagy jogi végzettségük van, és legkevésbé azok, akik a környezetvédelem vagy az építőipar területén próbálnak elhelyezkedni.

Spanyolországban az első számú problémának a gazdasági válság óta a munkanélküliséget tartják, amely tavaly rekordmértékben csökkent: a 2015-ös munkanélküliségi ráta 20,9 százalék volt, míg egy évvel korábban még 23,7 százalékon állt. A mélypontot 2014 első negyedévében érte el 26,9 százalékkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: