2013-01-24 18:43:28• hírek • Póti Orsolya

Több mint 600-an vannak a szatmári börtönben

Egy, a fogvatartottak elhelyezésével és az alkalmazottak munkakörülményével kapcsolatos összesítést készített a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézet vezetősége. Az adatokról közleményben számoltak be a sajtó képviselőinek.

Január 24-én, csütörtök délelőtt a Szatmár Megyei Tanács üléstermében foglalta össze a 2012-es évi összesítés eredményeit a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézet vezetősége. Mint kiderült a megyei börtön jelenleg 621 elítéltnek ad „otthont".

Az intézet tevékenységei az elmúlt évben is a fogva tartás feltételeinek korszerűsítésére, az elítéltek elhelyezési körülményeire és az alkalmazottak munkakörülményeinek javítására, illetve a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésére irányultak.

A börtön pszicho-szociális osztályának tevékenységei lebonyolítását azonban megnehezítette a személyzet számának csökkenése. Ennek ellenére az intézmény vezetősége igyekezett lépést tartani az európai követelményekkel, ami elsősorban az intézmény modernizálásában állt.

A 2012-es év végére 621 fogoly lakta az intézményt nyitott rendszerű vagy félig nyitott rendszerű felügyelettípusban.

A jó magaviseletű foglyok az elmúlt évben is jutalomban részesülnek: a vezetőség 52 alkalommal engedélyezett egy vagy több napra szóló hazalátogatást, illetve a foglyok 1311 alkalommal fogadhattak „extra" látogatást és csomagot.

A feltételes szabadlábra helyezést ellenőrző bizottsághoz 412 kérvény érkezett, amelyből 289-et elfogadtak és 123-at elutasítottak.

Az intézmény vezetősége továbbra is nagy hangsúlyt fektet a fogvatartottak kulturális nevelésére és a társadalomba való beilleszkedésre. Mindezért a börtön szociális osztálya felel, mely az elmúlt évben is számos rendezvénnyel színesítette az elítéltek hétköznapjait. Összesen 122 fogvatartott vett részt múzeum- és kolostorlátogatáson, 28-an kapcsolódtak be önkéntes tevékenységekbe, 48-an vettek részt tematikus versenyeken és 351-en látogatták az intézmény kápolnájában megrendezett miséket és más vallásos rendezvényeket.

A börtön könyvtárában már több mint 12.000 kötetből válogathatnak a fogvatartottak és különféle tanfolyamokon is részt vehetnek. Az elmúlt tanévtől elkezdődött a rabok iskoláztatása, mely főként azoknak a személyeknek nagyon hasznos, akik nem végezték el a 12 osztályt.

Közben kiadták a szatmári fogvatartottak folyóiratát „Ganduri - revista detinutilor satmareni" címmel, állásbörzét szerveztek a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség közreműködésével és a börtön színjátszócsapatának tagjai nem csak társaik előtt, hanem az Északi Színházban is bemutathatták a „Hotul de margaitare" című darabot.

Az intézményben minden egyes szobát televízióval és rádióval szereltek fel és olyan információs pontokat helyeztek ki, amelyek segítik a foglyok beilleszkedését, tájékozódását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: