2012-01-17 14:49:37• hírek • Póti Orsolya

Több mint 12 millió lejből gazdálkodott a megyei börtön

A Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézet vezetősége a fogvatartottak elhelyezésével, egészségügyi és anyagi ellátottságával és az alkalmazottak munkakörülményével kapcsolatos felmérést végzett január 17-én. A megyei börtön jelenleg 508 elítéltnek ad „otthont".

A megyei börtön tevékenysége a 2011-es év folyamán is a fogvatartás feltételeinek korszerűsítésére, a fogvatartottak és az alkalmazottak munkakörülményének javítására, illetve az elítéltek társadalmi beilleszkedésére irányultak.

Az intézmény vezetősége igyekezett lépést tartani az európai követelményekkel, ami az alkalmazottak képzésében, az intézmény modernizálásában állt. Mindezek megvalósítását megnehezítették bizonyos anyagi korlátozások, a jogszabályi változások, illetve a kevés személyzet. A sajtó képviselőit Iuga Ioan, a szatmári börtön vezetője és Ioan Bala, a Büntetés-végrehajtó Intézetek Országos Hivatalának vezetője tájékoztatta az eredményekről.

Az intézményben a felmérés szerint mindent rendben találtak, ugyanis nem volt túlzsúfoltság, minden fogolynak sikerült külön ágyat biztosítani. Az elmúlt év végére 508 fogoly lakta az intézményt, melyek közül 67-en nyitott rendszerű (regim deschis), 434-en félig nyitott rendszerű felügyelettípusban voltak.

Ami az elítéltek fogva tartását illeti, az elmúlt év folyamán növekedést észleltek, és ez jelentős kiegészítő bevételt hozott a foglyok munkája során. A 2011-es évben összesen 189 olyan fogvatartottak regisztráltak, akik valamilyen termelői tevékenységben részt vettek. Összesen 12 szerződést kötöttek, melynek értelmében a foglyok dolgozhattak, és ennek eredményeként a bevétel összesen 612 280,77 lej lett.

A megyei börtönben a jó magaviseletű foglyok jutalomban részesülnek: a vezetőség 40 alkalommal engedélyezett egy vagy több napra szóló hazalátogatást, illetve a foglyok 703 alkalommal fogadhattak „extra" látogatást és csomagot. Az év folyamán 118 bensőséges látogatásra került sor.

Az intézmény vezetősége egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elítéltek kulturális nevelésére és a társadalomba való beilleszkedésre. A börtön könyvtárában, amelyet szeptember 27-én nyitottak meg több mint 5000 kötetből válogathatnak a fogvatartottak, valamint több tanfolyamon is részt vehetnek a rabok a Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség, vagy más partnerintézmények közreműködésével.

Az elmúlt évben többször látogattak kulturális intézményekbe: 98 fogoly múzeumlátogatáson vett részt, 34 fogoly önkéntes munkát vállalt, valamint 84-en színdarabot nézhettek meg. Nyolc tematikus vetélkedőt is rendeztek a rabok számára: főként vallásvetélkedőkön mutathatták be ügyességüket a résztvevők.

December 9-én állásbörzét szervetek a fogvatartottak számára.

A 2010-es évhez képest 2011-ben több volt a kiadás: összesen 12.293.210 lejt fordítottak az intézmény működtetésére. Ebből 2.532.494 lejt fordítottak az intézmény karbantartására, ételre, orvosságokra és különböző javakra. Az elmúlt év folyamán összesen 15.273- orvosi vizsgálat zajlott, illetve 376 fogászati kezelés. 504 alkalommal végeztek analízist, illetve 1152 injekciós kezelés bonyolódott le.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: