2019-04-23 11:02:38• hírek • Bede Emőke

Több mint 120 hektárnyi erdőt rehabilitáltak 2018-ban

A Szatmár Megyei Erdészeti Hivatal az előírtnál jobban teljesített, már ami a területek újraerdősítését illeti – derült ki a hivatal legfrissebb mérlegéből.

Fortiu Marcel Ioan, a hivatal igazgatója a Prefektusi Kollégium kedd délelőtti ülésén kifejtette, a területek újraerdősítése két formában történik, a faültetés mellett ugyanis jelentős szerepe van a természetes regenerálódásnak is. Utóbbit értelemszerűen azt jelenti, hogy a fiatal faállomány az anyaállomány magjairól vagy sarjairól nő fel, s emberi segítséggel ismét pompás erdővé cseperedhetnek a csemeték.


2018-ra az erdészeti hivatal célul tűzte ki, hogy legalább 97,02 hektáron újítsák fel az erdőket, ebből 78,82 hektáron természetes úton, 18,2 hektárnyi területen pedig mesterséges erdőfelújítás által. Az előzetesen felállított terveket sikerült túlteljesíteni, ugyanis Fortiu beszámolója szerint összesen 127,32 hektáron sikerült rehabilitálni az erdőket: 107,12 hektáron természetesen úton, 20,2 hektáron pedig faültetés által.


2019-re is pontos terveket készített az erdészeti hivatal. Mint megtudtuk, 106,05 hektáron fognak erdőfelújítási munkálatokat végezni, mely területek közül 20,36 hektáron csemetetelepítés által szeretnék rehabilitálni az érintett területeket. Mindehhez 202 ezer fácskát fognak felhasználni, melyek közül 121 ezer darab saját forrásokból származik, 84 ezret pedig más megyékből – Arad, Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Szilágy megyéből – fog beszerezni be a hivatal. Az ültetésre kerülő faállomány főként lucfenyőből, kocsánytalan tölgyből, juharból, kőrisből és nyárfából fog állni, de a sort még lehetne folytatni.



Az erdészeti körkép azonban nem lenne teljes, ha nem számolnánk be a hivatal által kitermelt és eladott famennyiségről is. A Fortiu által közölt adatok szerint 2018-ra 65 ezer köbméternyi fa kitermelését irányozták elő, ám ennek nem sikerült 100 százalékát teljesíteni, hiszen a tavaly kitermelt fa mennyisége „csak” 62,2 ezer köbméter. A vágásérett, de még nem kitermelt formában eladott famennyiség 27 455 köbméter volt a tavaly, melyen átlagban 355,39 lej/köbméteres áron adtak túl. Az ipari célokra kivágott fából mindösszesen 3829,5 köbméternyit sikerült értékesíteni 439,01 lej/köbméteres áron, tűzifaként pedig 25 735,08 köbméter kelt el, melynek átlagára 154,06 lej/köbméter körül mozgott. S hogy mire fordítják az ebből és egyéb forrásokból befolyó pénzösszeget? Nos, a bemutató szerint főként a már nagyon leromlott állapotban levő erdészeti utak rendbetételére, valamint új munkagépek és eszközök vásárlására fordítják a bevételt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: