2020-05-15 15:29:36• hírek • hirado.hu

Több millióan néznek álhíreket a YouTube-on

Egy új tanulmány szerint a YouTube-on a legtöbbet megtekintett koronavírussal kapcsolatos videók több mint egynegyede félrevezető vagy pontatlan információkat tartalmaz.

A BMJ Global Health által online közzétett tanulmányban a kutatók a március 21-ig feltöltött, legszélesebb körben megtekintett koronavírussal kapcsolatos angol nyelvű videókat vizsgálták a platformon, és megdöbbentő eredményre jutottak – írta a BBC. Az ismétlődő, az egy óránál hosszabb, valamint a releváns audio- vagy vizuális tartalmakat nélkülöző videók kiszűrése után 69 anyagot vizsgáltak, melyek közül 19-nél állapították meg, hogy téves vagy félrevezető információkat közöltek.
 

A videókat az alapján értékelték, hogy kizárólag tényszerű információkat tartalmaznak-e a vírus terjedéséről, a betegség tüneteiről, a megelőzésről és a lehetséges kezelésekről. A vizsgálat kimutatta, hogy a kormányhivatalok által feltöltött anyagok szignifikánsan jobban teljesítettek, mint a más forrásokból származó tartalmak, ezzel szemben azonban sokkal kevesebben is nézték meg.
 

A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a kormányzati szervek és az egészségügyi szakértők ugyan jó minőségű, pontos információkkal ellátott tartalmakat töltöttek fel a videómegosztóra, de azok gyakran nehezen érthetők voltak, és hiányzott belőlük a YouTube-sztárok és a népszerű vloggerek vonzereje.


A megtévesztő videókat összességében több mint 62 millió alkalommal tekintették meg.


A YouTube kijelentette: folyamatosan dolgozik a káros dezinformációk terjedésének csökkentésén.

„Elkötelezettek vagyunk abban, hogy releváns és hasznos információkat nyújtsunk ezekben a kritikus időkben, ideértve az hiteles tartalmak növelését, a káros és téves információk terjedésének csökkentését, valamint az információs panelek bemutatását” – közölte a videómegosztó, hozzátéve: az Egészségügyi Világszervezet által továbbított adatok elősegítik az álhírek leküzdését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: