2012-05-22 18:46:40• hírek • Szatmar.ro

Több millió lejt különített el a Megyei Tanács az utak javítására

Május havi ülésén több jelentős fajsúlyú döntést hozott a Szatmár Megyei Tanács: döntés született útjavítások finanszírozásáról, kanalizálási hálózat bővítéséről, fogyatékkal élő gyerekek megsegítéséről. Csehi Árpád elnök bejelentette továbbá, hogy a választások előtt még egy alkalommal ül össze a jelenlegi összetételű tanács.

A tanács egyik legfontosabb döntése a megye úthálózatát érintette. Ennek következtében tíz millió lejt különítettek el az infrastruktúra fejlesztésére. Ezen összeg egy része a Szamosdobi szeméttározó megépítésekor maradt meg. A teljes összegből mintegy öt millió lejt a 2013-as útjavításokra-építésekre különített el a tanács. Szintén az infrastruktúra javítását célozza az a 215 ezer lej, amit a kányaházi földcsuszamlások megakadályozására fordítanak.

Szintén kiemelkedő fontosságú az a döntés, amely lehetővé teszi a megyei tanács számára, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság keretein belül együttműködési megállapodást kötött a SERA Románia alapítvánnyal. Utóbbi szervezet a fogyatékkal élő gyerekek megsegítésével foglalkozik. Erre a célra megkapja a George Calinescu 1. szám alatt álló ingatlant, ahol átépítése után karitatív tevékenységét folytathatja.

A Megyei Tanács újabb jelentős lépést tett a Szatmárpálfalva községben kiépítendő kanalizálási hálózat megvalósításához, mivel elfogadta a 37.381 eurónyi önrész kifizetését. A munkálatok költségének nagy részét a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank finanszírozza azon 2007-ben a román kormánnyal aláírt megállapodás fejében, amely a nitrátszennyeződés csökkentését hivatott elősegíteni.

Egy másik nemzetközi pályázatról is döntés született, amennyiben az MT vállalta: százezer lejes hitelt nyúlt a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei partnerével ugyanis egy közel két millió euró értékű uniós támogatást pályázott meg a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége. Amennyiben nyer, akkor egyrészt visszafizeti a kölcsönt a megyének, másrészt pedig egy képzési központot hoznak létre magyarországi partnerükkel közösen.

A tanács összeférhetetlenségi okok miatt elfogadta továbbá Ardelean Mirceanak a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatói tisztségéből való felfüggesztését.

Csehi Árpád elnök bejelentette továbbá, hogy a választások előtt még egy alkalommal  összeül a jelenlegi összetételű tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: