2011-04-11 18:14:55• hírek • Szatmar.ro

Több központi épületet restaurál idén a polgármesteri hivatal

Szatmárnémeti polgármesteri hivatala döntése értelmében még az idén több, a város központjában lévő épület homlokzata megújul majd, a munkálatok költségeit az önkormányzat saját forrásból fedezi.

Az idő vasfoga sajnálatos módon több szatmárnémeti épületen is komoly nyomokat hagyott az elmúlt években-évtizedekben, a Polgármesteri Hivatal döntése alapján ezek közül néhányat az idén restaurálni fognak. Felújításra kerül a Doamna Stanca iskola épülete, a Kazinczy utca egyes szám alatt található sarki épület valamint a „Fehér háznak" nevezett ingatlan.

Kereskényi Gábor alpolgármester elmondta, hogy a Doamna Stanca épülete komolyabb újjáépítésre szorul, ott nyílászáróktól kezdve több mindent kicserélnek illetve modernizálnak. A másik két érintett épület esetében viszont a homlokzaton kívül a tetőtér és a csatornázás felújítása jöhet még szóba, amennyiben ezeknek az állaga szükségessé teszi a beavatkozást.

Az alpolgármester hozzátette, hogy mindhárom épület az város tulajdonában van, kivételt képez ez alól a „Fehér ház", ahol az önkormányzat csak résztulajdonos.


A Kazinczy utca sarkán lévő épületre igencsak ráfér a tatarozás
A Kazinczy utca sarkán lévő épületre igencsak ráfér a tatarozás


A projekt jól halad, napokon belül elkészülhet a műszaki és a megvalósíthatósági terv, ezt követően pedig villámléptekben megkötik a szerződéseket, a kivitelezőknek pedig az év végéig végezniük kell a munkálatokkal.

A restaurálás teljes költéségét a polgármesteri hivatal fedezi majd. A Szatmár.ro kérdésére Kereskényi elmondta, hogy vélhetően Európai Uniós pénzeket is bele lehetett volna vonni, ám ennek ügyintézése olyan bonyolult és hosszadalmas, hogy ebben az esetben legjobb esetben is csak jövőre lehetne elkezdeni a felújításokat. Márpedig ezen épületek állapota közérdek, mondta az alpolgármester, hisz állaguk nagyban befolyásolja a város esztétikai képét. Restaurálásuk pedig nem tűrhet halasztást.

A Doamna Stanca iskola épületére tüzetesebb felújítás vár
A Doamna Stanca iskola épületére tüzetesebb felújítás vár


A "fehér ház" is régi pompájában díszeleghet majd
A "fehér ház" is régi pompájában díszeleghet majd


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: