2010-08-05 15:04:24• hírek • mti

Több közalkalmazottat rúgna ki

Traian Basescu
Traian Basescu

A bankokat és a román kormányt egyaránt bírálta Traian Basescu  államfő, aki szerint a pénzintézetek "szemtelenek".

A román államfő a román közszolgálati televízió egyik adásában beszélt egyebek között Románia gazdasági helyzetéről. Elmondta, hogy 2007 és 2008 között kóros növekedést regisztrált a román gazdaság, amit a bankok gerjesztettek, most viszont - mint mondta - ugyanazok a pénzintézetek bírálják a politikusokat és adják a tanácsokat. Basescu szerint ez magatartás azoknak a szemtelenségéről tanúskodik, akik felborították Románia költségvetésének egyensúlyát. 

Hozzátette: a bankok minden felelősséget elhárítanak annak ellenére, hogy ők sodorták Romániát a mostani nehéz gazdasági helyzetbe.  "Ők adtak hitelt garanciák nélkül, pusztán személyazonossági igazolvány alapján a lakosságnak, holott a Román Nemzeti Bank kormányzója figyelmeztette őket a veszélyekre, most viszont ugyanazok a bankok adják nekünk a tanácsokat" - fakadt ki a román államfő. 

Románia első embere az Emil Boc vezette kormányt is bírálta amiatt, hogy a kabinet tagjai már akkor béremelést ígértek a jövő évre a közalkalmazottaknak, amikor még nem is ért véget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében Románia által tavaly megkötött többoldalú nemzetközi hitelegyezmény felülvizsgálata.

A béremelésről Emil Boc miniszterelnök és Sebastian Vladescu pénzügyminiszter is nyilatkozott korábban. Elmondták, hogy a közalkalmazottak bérei átlagban 10 százalékkal nőhetnek, amennyiben a jövő évben sem kapnak tizenharmadik fizetést a közalkalmazottak, és folytatódnak az elbocsátások. Júliusban a kormány 25 százalékkal csökkentette a közszférában béreket.

A román államfő a kormány elbocsátási tervét is bírálta, szerinte az idénre tervezett 74 ezer fős, valamint a jövő évre kilátásba helyezett minimum 15 ezer fős leépítés a közszférában nem elegendő. 

Basescu megerősítette: szeptember elején megvizsgálják a román kormánykoalíció fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párttal (PD-L) együtt, hogy melyik miniszterek teljesítették jól feladatukat, és kik azok a kormánytagok, akiknek távozniuk kell posztjukról gyenge eredményeik miatt. Az őszre tervezett kormányátalakítás nagy feszültséget okoz az utóbbi hónapokban hatalmas népszerűségvesztést elszenvedő PD-L-ben. A parlamenti frakció körében egyre többen elégedetlenek Emil Boc kormányának a teljesítményével, sőt Cristian Preda demokrata párti EP-képviselő szerint akár Boc leváltásával is számolnia kellene Basescunak és az őt támogató PD-L-nek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: